Home » Е-Списание, политика

Накъде след този дългосрочен мораториум?

2013.10.22 Няма коментари
Spread the love

BGzemia03 Мораториумът на НС върху продажбата на земя на чужденци – първа стъпка за излизане от ЕС?

Българският парламент прие предложения от “Атака” нов мораториум върху продажбата на земя на чужденци. Законопроектът на Волен Сидеров и останалите депутати от ПГ на “Атака” задължава правителството да подготви законодателни промени, които да позволят налагането на ограниченията за продажба на земеделска земя на чужденци до 1.01.2020 г.

Гласуваха 221 народни представители, от които 171 – „за”, 38 – „против”, 12 – „въздържал се”. Проектът бе подкрепен от “Атака”, ГЕРБ и част от депутатите на БСП. Против него категорично гласуваха само от ДПС.

Гласуването бе посрещнато с радостни възгласи в пленарната зала. Депутатите на Сидеров изръкопляскаха бурно и скандираха “Победа! Атака!”.

В същото време Европейската комисия потвърди, че ако България не отвори пазара си от началото на 2014 г., както е предвидено в договора за еврочленството ни, ще се пристъпи към наказателна процедура.

Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

България и Румъния са могли да предоговорят удължаването дори три години след присеъдиняването си към ЕС, но не са се възползвали от тази възможност до 2010 г.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков коментира:

Днес 42-то народно събрание показа, че очевидно не познава нито историята на българската Конституция, нито пътят, който в последните 10-15 години извървя България. С едно внушително мнозинство се приема решение, коетоднес изглежда на пръв поглед приемливо. То се приема с мотиви, които не отговарят на действителните текстове и съдържание на Конституцията. България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение. На трето място – съвременна, модерна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм.

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обясни, че главата за мораториум за продажба на чужденци е била част от преговорите с ЕС по предприсъединителния процес и е завършена още при правителството на Иван Костов: В интерес на истината ще кажа, че главата не съм я затваряла аз. Тя беше лесна за затваряне. Това беше при правителството на г-н Костов. През 2000-а година е затворена главата. Интересна ирония на съдбата е, че г-н Пламен Орешарски към онзи момент е бил заместник-министър, т.е. в политическото ръководство на правителството, приключило преговорите по този текст, каза Кунева. Според мен се подготвя излизането на България от ЕС поради некадърност, нарочно, или просто защото не се вижда друга възможност да се печелят избори в България, беше категорична Меглена Кунева.

Юлий Павлов от Центъра за анализи и прогнози в интервю за предаването на БНР “Нещо повече” припомни: Процедурата по удължаване на мораториума е толкова сложна и дълга и практически невъзможна, защото не може да получим съгласието на всички 27 страни членки на ЕС. Всички тези напъни са напълно безсмислени, тъй като от доста време чужденци, и то не само от ЕС, но и китайци, араби, латиноамериканци и северноамериканци – всички могат да купят земя, стига да не я купуват като физически лица.

Темата коментира във фейсбук профила си и министърът на външните работи Вигенин:

Мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. Но можем да направим като останалите страни членки – да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна.

Външният министър в момента е на посещение в Люксембург. (Информацията е от БНР)

Възниква резонният въпрос: Как така Полша е успяла и извоювала да не продава земеделски земи на чужденци до май 2016-та, и как Унгария, Литва, Латвия и Словакия са успели да договорят към 7-те години преходен период още три? А нашите политици преди три години, много от които сега са депутати и гласуваха за мораториума, не го направиха навреме – до 2010 г.? Не е ли умишлен този пропуск и ще им потърси ли някой отговорност?

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.