Home » Авторски страници, българи зад граница

Историческа среща на сръбския премиер с представители на българското малцинство в Сърбия

2013.10.04 Няма коментари
Spread the love
Снимката на участниците във вчерашната историческа в някакъв смисъл среща е от сръбското издание Telegraf.rs.

Снимката от вчерашната знаменателна среща е от сръбското издание Telegraf.rs.

На 3.10.2013 г., за първи път в историята на българското малцинство, в Белград, в Министерския съвет на Р. Сърбия, премиерът на Сърбия Ивица Дачич прие посланика на Р. България г-н Ангел Димитров, заедно с кметовете на общините Цариброд, Бабушница и Босилеград, с лидерите на българските малцинствени партии и с председателите на българските Културно-информационни центрове в Босилеград и Цариброд, и на гражданските сдружения на Банатските българи.

На срещата, която започна в 13 часа и продължи повече от два часа, със съветника на премиера на Р. Сърбия Ивица Тончев и неговите сътрудници подробно бяха обсъдени основните проблеми на българското малцинство в Западните покрайнини, касаещи неговата национална идентичност, правата на човека, политическото представителство на българското малцинство в политическата система на Р. Сърбия. Както и инфраструктурата, икономическото развитие на общините, в които живеят българи, културно-историческото наследство, свободното движение през границата и инцидентните случаи с недопускането на български автобуси да взимат пътници от Босилеград, полицейския произвол и наказателните производства срещу лидерите и активистите на българските организации за отстояване на правата на българското малцинство.

Правителството на Сърбия бе запознато и с антибългарската дейност на общинските организации на Съюза на бойците, Църковно-общинското настоятелство и Пенсионерската организация в Босилеград при честването на т.нар. „Ден на освобождението на Босилеград от българските фашистки окупатори”.

Въпреки известните различия и противоречия в изказванията и опитите да се неглижират и минимизират проблемите, самият факт, че премиерът на Сърбия свика тази среща, ясно показва, че официална Сърбия за първи път признава, че българското малцинство има проблеми и е готова да започне диалог за тяхното решаване в интерес на българското малцинство, в интерес на членството на Сърбия в ЕС и в интерес на добросъседските отношения с България.

В официалното правителствено съобщение премиерът Дачич каза, че: „Правителството на Сърбия ще настоява да подобри икономическото развитие, образованието, информирането, издателската дейност и защитата на културното наследство на българите в Сърбия.”

Културно-информационния център „Босилеград” представи и предаде на г-н Ивица Тончев Платформата за защита на правата на българското малцинство в Р. Сърбия, подписана от българските малцинствени партии и неправителствени организации на 15 юли т.г. в Ниш, Меморандума на КИЦ „Босилеград” и принципите за решаване на наболелите проблеми на малцинството. Също така КИЦ „Босилеград” предостави документи за преследването на активистите на българските организации в Западните покрайнини, предварителното производство срещу Димитър Димитров-Треперски за възстановяване на българските военни гробове в Босилеград, както и документи за непризнаването на статус на малцинствена партия на Демократичния съюз на българите от страна на Общинската избирателна комисия на местните избори в Босилеград от 6 май 2012 г.

Дисонансно прозвуча само изказването на кмета на Босилеград Владимир Захариев, който се опита да омаловажи присъствието и аргументите на КИЦ „Босилеград” и Демократичния съюз на българите с довода, че те „не са легитимни и не представляват никого”, защото на изборите не са спечелили нито един глас. С това кмета Захариев се опита отново да наложи тезата, че българското малцинство „има големи права”, а това, че не ги ползва, е вина на самото малцинство. Така той нахално и на най-високо ниво, в Правителството на Сърбия и пред посланика на Р. България г-н Ангел Димитров показа, че общинската власт в Босилеград продължава да е част от проблемите, но не и част от решението на проблемите на българското малцинство.

След края на срещата бе договорено, че следващата среща на Правителството на Р. Сърбия, представители на Р. България и представители на българското малцинство ще се проведе в Босилеград в близко бъдеще.

.

Иван Николов,

председател на КИЦ – Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.