Home » Авторски страници, българи зад граница

Ден преди посещението на сръбския президент в София, нова репресия над българин в Сърбия

2013.09.18 Няма коментари
Spread the love
Паметникът на гроба на поручик Генчо Неделков в с. Божица, Босилеградско

Паметникът на гроба на поручик Генчо Неделков в с. Божица, Босилеградско

Ден преди посещението на президента на Р. Сърбия Томислав Николич в Р. България, Основната прокуратура във Враня връчи призовка на члена на Главния съвет на Демократичния съюз на българите Димитър Димитров – за образувано предварително производство по член 354, ал. 1 от Наказателния кодекс на Р. Сърбия, за наказателно дело „повреда на гроб”. Основната прокуратура във Враня е образувала производството срещу Димитров заради това, че той от името на Демократичния съюз на българите и Културно-информационния център „Босилеград” е възстановил гроба на поручик Генчо Неделчев в с. Божица, и е провел подготвителни работи за откриване и възстановяване на гробовете на разстреляните от сръбската армия петима български офицери на 28.06.1913 г. в Босилеград.

Недопустимо е г-н Димитър Димитров да бъде обвиняван за „повреда на гроб”, при положение, че той със собствени сили се опитва да възстановява гробовете на българските офицери, а истинските виновници за тяхното разрушаване остават неизвестни и ненаказани десетилетия наред. Имайки предвид, че в Босилеград в началото на тази учебна година бяха закрити още две паралелки, в които обучението се провеждаше на български език, поради липса на преведени от сръбски на български учебници, преименуването на черквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” на „Преподобни Йован Рилски”, провокативното честване на „8 септември – Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация”, както и многобройните провокативни прояви на нарушаване на правата на българското национално малцинство в Западните покрайнини, българските организации в Сърбия настояват всички тия въпроси да бъдат поставени на срещата на най-високо равнище в София.

КИЦ „Босилеград” призовава Президентството и Правителството на Р. България, цялата българска общественост и особено представителите на медиите, изхождайки от българските национални интереси и европейските ценности, достойно да защитят правата и интересите на българското малцинство в Западните покрайнини. Това е длъжност на България като държава майка и като държава членка на ЕС. На президента Николич по ясен и недвусмислен начин трябва да бъде казано, че спазването на правата на българското малцинство е условие за членството на Сърбия в Европейския съюз.

 

Иван Николов,

председател на КИЦ – Босилеград

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.