Home » Авторски страници

Само граждани се сещат за юбилея на БДЖ

2013.08.01 Няма коментари
Spread the love

гг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт “125 години БДЖ – а сега накъде?!” организира неофициално честване на 125-та годишнина на Български Държавни Железници на 3-ти август 2013 г., събота, от 10:00 ч. на Централна ж.п. гара София.

През 1888 г. министърът на транспорта в правителството на Стефан Стамболов подписва указ, с който е създадена нова държавна компания – Български железници, като първата линия, обслужвана от влаковете й, е Вакарел – Белово. Малко по-късно, на 1 август първите локомотиви на БДЖ преминава по новооткритата международна линия Цариброд – София – Белово. В следващите години се изграждат множество нови железопътни участъци и се разширяват съществуващите. Същата година е приет и първия закон за железопътния транспорт.

Това е второто подобно мероприятие, което гражданската инициатива организира. Първото се проведе на 30-ти март т.г., под надслов „Човешкото лице на железницата”. Сегашният повод е 125-тата годишнина на БДЖ, чието честване за пореден път ще мине без особено внимание от страна на властимащите (през пролетта на тази година с пищно тържество в НДК бе чествана 130-годишнината на Агенция “Пътна инфраструктура”). Отношението им към БДЖ, но и към ж.п. сектора продължава да бъде негативно, независимо от партийната принадлежност на държавниците ни, и независимо, че в Европейския съюз е точно обратното.

Основният акцент в събитието ще бъде – накъде отива Железницата ни – една от най-старите железопътни компании в света, след драматичните си 125 години история? Какво може да се направи за нея и какъв опит можем да почерпим от останалите страни? Инициативата е поканила бивши и настоящи железничари, транспортни специалисти, синдикалисти, като ще даде възможност на всеки от тях да разкаже своята история за Железницата. Гражданите са изпратили покани и до президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, както и до министъра на транспорта Данаил Папазов.

Празникът ще включва музикални изпълнения на живо, стихотворения за железницата, разкази на бивши и, ако се престрашат, на настоящи железничари, показване на ж.п. модели, презентации за политиката в транспорта и др. Ще бъдат прожектирани кадри с влакове и др. Музикалният фон ще бъдат изцяло с песни, посветени на влаковете.

.

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.