Home » Авторски страници, Е-Списание

Честит 237-ми Ден на независимостта

2013.07.04 Няма коментари
Spread the love

Днешният 4-ти юли е 237-мият поред Ден на независимостта на Съединените щати. Както е известно, на този ден през 1776 г. Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. Документът обявява, че Тринадесетте колонии, които са били във война с Великобритания повече от година, престават да са част от Британската империя и са “свободни и независими щати”. Автор на декларацията е най-вече Томас Джеферсън. С нея се дава официално обяснение за причините, поради които Конгресът е гласувал два дни по-рано, на 2 юли 1776 г., обявяването на независимост от Британската империя.

Us_declaration_independence

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Денят на независимостта започва да се празнува като национален празник на 4 юли – денят, в който текстът на Декларацията е одобрен от Конгреса.

Документът завършва с думите: “Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерения, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати… И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.”

След одобряването на декларацията на 4-ти юли, тя е публикувана незабавно и е била широко разпространена. На 19 юли Конгресът нарежда да бъде изработено внимателно оформено копие на Декларацията, озаглавено „Единодушната декларация на тринадесетте Съединени американски щати“. То е подписано на 2 август 1776 г. от 56 души – представители на 13-те щата и президента на Континенталния конгрес.

На 4 юли се отбелязва и годишнина от даряването от народа на Франция на народа на САЩ на Статуята на свободата през 1884 г. (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптура Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел).

Днес административното деление на САЩ включва 50 щата и един столичен федеративен окръг. Основната континентална част е с площ 7 825.2 хил. кв. км. На север граничи с Канада, на юг с Мексико, има брегова линия с Тихия океан, Атлантическия океан и Мексиканския залив. Населението на страната, създадени от емигранти, в първите години XXI век надминава 300 милиона души, с различни етнически корени, расова и верска идентичност. Почти 0,1 процент от американските граждани днес са българи.

Еврочикаго поздравява всички българи в САЩ и всички други американски граждани във връзка с националния празник на страната!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.