Home » Авторски страници

Протест за отмяна на договора за екстрадация между България и САЩ

2013.07.10 Няма коментари
Spread the love

Днес от 17.30 до 20.30 часа българско време в зала “Универсиада” в София, в близост до МВР, се планира протестно събитие, чието цел е отмяна на Договора за екстрадация* между България и САЩ. 

Факсимиле от първата страница на договора, публикуван в Държавен вестник на 7.07.2009 г.

Факсимиле от първата страница на Договора, публикуван в Държавен вестник на 7.07.2009 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Събитието е обосновано по следния начин:

Цел: Отмяна на споразумението между България и САЩ за екстрадиция

Защо: На практика се показва,че този договор, поради порочната съдебна система и в двете държави, обвързана не със защитата на обикновените граждани, а на корпорации, които от своя страна са пуснали корени и диктуват правилата в световната икономика, съдебна власт, е напълно неефективен за борбата с престъпността, но е много ефективен, когато се отнася до лишаване от човешките права на гражданите.

Нагледен и много нашумял пример за целия абсурд на споразумението, е случаят на Гергана Червенкова – http://save-gery.org/bg. На този сайт са изредени безкрайно количество “грешки”, костващи на жената и семейството й тревоги, които никой невинен човек и близките му не бива да преживеят. Да,Гергана най-накрая е освободена под гаранция, след 2 месеца в ареста.Тя не е криминално проявила се, има 2 деца и съпруг, дали е опасна дотолкова, че да бъде затворена? Но наше задължение първо като хора е да защитим както нея, така и себе си, защото всеки един от нас, работещ в американска компания, може да опере следващия път пешкира. Най-сигурното за нас, като граждани на зависима пряко от САЩ държава, е да се анулира това безумие. Това е наш дълг!

Факти:

1. Гергана работи в търговското представителство БГ Глобал Сървисиз, обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Нейната длъжност е свързана само с обработка на данни под формата на цифри, а какво се крие зад тях,тя не знае. Тя не извършва парични преводи и не може да оперира със сметките на фирмата, тъй като няма необходимите спесимени в банката за тази цел.

2. На 30.11.2012 г. Гергана е задържана от Върховна касационна прокуратура без постановление. Заповедта за арест и до ден днешен не е подписана от нея, нито пък и е връчена.

На 03.12.2012 г. Гергана е пусната от съда под гаранция.

На 08.12.2012 г. Цветан Цветанов от телевизията обвинява съда, че пуска под гаранция „основния организатор” на международната организирана престъпна група. Цветанов иска всеки задържан да се предава на чуждата държава. В рамките на 60 дни от Щатите трябвало да се изпрати документ с подробности за екстрадицията на Гергана, но такъв не дошъл в този срок. На 31-ви януари, след крайния срок, само по устно искане от страна на САЩ, се изготвят документи и тя е задържана в рамките само на 2 часа и 34 минути. Прокуратурата отменя акта на съда и я пускат, но разследване, по стар български обичай, няма. На 2-ри февруари е освободена пак, а на 8-ми май пак е задържана…

3. Досега от Щатите не са пратени доказателства. Единствените доказателства по делото са 4 клетвени декларации на прокурорите и следователя от ДЕА, които се кълнат, че тя е виновна! Сами по себе си клетвените декларации не са доказателства пред българското законодателство. След екстрадицията нея я заплашват 68 години затвор.

4. След среща с адвокати, специализирани в екстрадиционни, се оказа, че договорът за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати е подписан на основата на “ДОВЕРИЕТО” между двете държави и има споразумение, замолената държава (в случая България) да не иска доказателства за деянията, и да не проверява дали поисканото лице изобщо е извършило престъпление. Така излиза, че може да се екстрадира всеки за всичко, независимо дали е виновен или не.

Сигурно има още много факти, но ще трябва да се разгледат документите http://save-gery.org/index.php?section=pages&pages_id=22  Ако всичко това не ви се струва достатъчно като повод за засилено гражданско недоволство и натиск…

НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ДА СТАНАТ ПИОНКИ В СЛОЖНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ!

.

Група във Фейсбук “Една невинна българка срещу системата – не е сама!”

—————————————————————————————————-

* Текстът на Договора за екстрадация между България и САЩ може да бъде прочетен тук.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.