Home » Авторски страници, Е-Списание

Полиция блокира центъра на София, за да пази депутатите от народната любов

2013.07.04 Няма коментари
Spread the love
Червеният контур показва оградения от органите на реда периметър от центъра на София. Снимка: Емил Василев, Фейсбук

Червеният контур показва оградения от органите на реда периметър в центъра на София. Снимка: Емил Василев, Фейсбук

На 21-вия ден от протеста е блокиран половината център на София. По свидетелства на очевидци, са ангажирани над 3000 полицаи, които да вкарват и изкарват на смени народните избраници в и от парламента.  Над 50 специализирани полицейски автомобила са паркирани в центъра, а из по-малките улични обикалят патрулки. Има сведения, че само за персоналното охраняване и придвижване на Волен Сидеров с полицейски шпалир до и от Народното събрание са ангажирани около 200 полицаи. Органите на реда са преградили с жива верига дори ул. “Оборище” откъм Народната библиотека.

Доста по-широкият периметър, отцепен от органите на реда, за да пази депутатите от протестиращите граждани, е бил определен късно снощи, след като вчера журналистът Найо Тицин бе задържан за кратко в близост до сградата на Народното събрание, дегизиран като Волен Сидеров, с маска и усмирителна риза. В “зоната за сигурност” не се допускат дори журналисти, с изключения на имащите акредитация да отразяват парламентарните заседания репортери.

Може само да се съжалява, че българските данъкоплатци плащат на българската полиция, за да хвърля толкова усилия да охранява народните избраници от народната любов. В последните дни за служителите на реда, особено в София, наистина никак не е лесно и отговорността им е голяма. Доказателство за силния стрес и натоварването, които изпитват много редови полицаи, е и трагичният случай с един млад служител на реда, който е починал от инфаркт след поредното си дежурство на протестите. Искрено съжаляваме за този нелепо изгубен млад живот.

Смятаме обаче, че не полицаите са тези, които трябва да го отнасят заради грешките на политиците. И че, ако не дай си Боже, в тези дни на перманентна политическа криза в някой момент някъде се получи искра между гражданите и органите на реда, вината за това ще бъде изцяло на онези, които издават заповеди как да бъдат по-добре пазени от гражданите, негодуващи срещу техните управленски решения.

Наглостта от страна на управляващите да бъдат охранявани от гражданите така, като че ли терористи се разхождат по софийските улици, няма да спре протестите, понеже самата тя ги е предизвикала. И хвърлянето на все по-големи полицейски ресурси за ограждането на “Народното” събрание от народа едва ли ще реши политическата криза. То само може да направи криминалният контингент по-свободен да прави, каквото си иска. Или да доведе накрая, не дай Боже, до ненужни сблъсъци между служители на реда (като това момче, получило инфаркт от стрес и преумора) и протестиращите граждани на София, мнозинството от които нямат нищо против полицаите, нито имат желание да се конфронтират с тях.

.

Еврочикаго

————————————————————

Запис на реч на Сидеров от 2008 г., която е поучително да се види днес

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.