Home » Е-Списание

Детройт обави фалит. Има ли бъдеще за града?

2013.07.19 Няма коментари
Spread the love

д

Детройт поиска обявяване на фалит, предаде Асошиейтед прес. Представител на властите на Детройт е подал във Федералния съд заявление за искане за обявяване на банкрут на града. Ако молбата бъде одобрена, известният като столица на американската автомобилна индустрия град ще се окаже най-големият в историята на САЩ, който стига до подобна ситуация. (През миналата година калифорнийските градове Стоктън – с 300 хиляди жители, и Сан Бернардино – с 213 хиляди жители, обявиха фалит и прехвърлиха на щата пълномощията по управлението на финансите им.)

Бюджетният дефицит на Детройт надвишава $380 млн. Дългосрочният дълг е над $14 млрд. и може да се качи дори до $20 млрд. Според публикация на Дойче Веле от март т.г., само през тази година Детройт е натрупал $327 млн. нови дългове, а сумите, които градът дължи на служители и пенсионери, възлизат на $14 милиарда.

Интересно е, че след кризата през 2008-2009 г., американската автомобилна индустрия се вдигна. “Форд” обяви например през февруари т.г., че продажбите им били най-високите от шест години насам. “Дженерал Мотърс” в Детройт и “Крайслер” в Обърн Хилс  (на 50 км северно от Детройт) също обявиха този месец като най-успешния за тях за последните години.

Но проблемите на града продължиха. Детройт се оказа твърде голям и несигурен за постоянно намаляващото си население. Хиляди сгради в града вече са празни. Случва се местните пожарникари да отказват да гасят горящи сгради, освен ако огънят не застрашава живота на хората.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Експертът Кевин Ор бе нает от държавата през март т.г., за да изведе града от състоянието на фискален срив. Той не е успял обаче да договори с кредиторите план за преструктуриране на дълга на града.

Детройт може да бъде изведен от състоянието на фалит в края на 2014 г., е заявил Кевин Ор. По негови думи, банкрутът на града бил “първа крачка по пътя към възстановяването”. Той уверил и, че Детройт ще продължава да плаща дълговете си и заплатите на държавните служители. А на редовите детройтчани този фалит нямало да се отрази.

Според публикация на Ню Йорк Таймс” отпреди няколко дни, има  граждани на Детройт, които смятат, че градът е минало, че много неща не са наред. И, че жителите му не могат да са сигурни и в най-елементарните социални услуги. Един болничен работник от Детройт казва, че няма такова нещо като “случай на извънредна ситуация”. А практикуваща медицинска сестра призовава пациентите си да лекуват своите здравословните проблеми преди те да са се проявили изцяло, защото, ако разчитат само на това, че могат да се обадят на 911, може да е вече твърде късно.

Детройт е град, в който има българска общност. Български емигранти в Детройт има от десетилетия. Надяваме се заради тях и заради всички други жители на града, управлението на неговите финанси, дългове, икономика и социални услуги да успее да излезе от кризисното положение.

.

Еврочикаго

—————————————————

Предистория: Видео за това какво се случва с Детройт по време на пика на икономическата криза.
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.