Home » Авторски страници

6 юли 1837 г.: рожден ден на Дякон Игнатий

2013.07.06 Няма коментари
Spread the love

Такава е последната воля на най-великия Българин.

Но властващите имат нужда от икона, зад която да крият нелицеприятните си дела не на ползу роду, а за собствена користна изгода.

Затова кичат управленските си кабинети с портрети на велики българи, та белким покрай борците за свобода, справедливост и национална независимост плутократичните им набези да останат в сянка.

Българското население днес е не-по-малко заспало от времето, когато роденият на тази дата отчаяно записва в тефтерчето си: „НАРОДЕ????“

Разбира се, специалистите в манипулиране на общественото мнение не пропускат, особено в критични предизборни периоди, да апелират към същото това население с ласкателната лъжа, че е Народ. Докато го яхнат за пореден път през последните 69 години.

Апостолът на свободата прозря тъжната истина за своите сънародници, макар и в края на героичния си живот. Те обаче не искат да се събудят и да разберат, че населението няма шанс да стане народ, докато продължава да е само сбор от електорални единици.

Ако днес има българин, който е достоен следовник на родения на тази дата, той вероятно също ще сподели съдбата на великия си предшественик.

Та бъдещите електорали да имат повод пост мортем да поднасят венци пред поредната национална икона.

Зер за това не се изискват кой знае какви усилия, а ползата е очевидна – ако не друго, то поне самоидентифициране с образа на героя, олицетворил, макар и еднолично, Народа.

.

Николай Гусев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.