2024-03-28

39 thoughts on “За помаците, шопите и древните траки

  1. Както вече написах, няма нужда от език, който да се асоциира с отходен отвор.

    Всеки следващ коментар, който съдържа изрази от рода на „ще те чукам до девето коляно“ или „им лижеш меките части само за да те потупат по рамото“, ще бъде изтрит.

    Който иска да „се чука“ по интернет, да си намери друг форум за подобни словесни закани.

    Освен, че словесната помия не е разбира се аргумент, трябва малко възпитание все пак, включително и възпитание на чувствата.

  2. (Не)уважаеми Ибрахим, моля, не обиждай тези прекрасни хора, изказвайки се от тяхно име. Родителите ми и цялата ми рода са от Родопите, аз също се гордея да се нарека родопчанка, въпреки че не съм родена и живяла там. С пълна отговорност мога да заявя, че всички хора, с които съм общувала там (а те не са малко) не се разграничават от българите, милеят за България не по-малко от всички останали българи, така че твоето мнение (което, както виждам до момента никой не подкрепя)си запази за себе си! Аз съм стискала ръцете на много достойни „помаци“ (термин, който не одобрявам особено, по-коректно би било българи-мюсюлмани), но нито един от тях не би си изкривил езика, за да изрече подобни на твоите глупости! Тези измишльотини за помашка нация са поредната порция долнопробни платени лъжи, които целят да разделят българската нация!Само че никога не ще успеете да изтръгнете България от сърцата на тези родолюбиви хора. Никога!!!

  3. Radoslav Мери си думите по ПОМАШКИЯТ адрес че ще те чукам до девето коляно. Не аз съм туркофил,/Това ако не го докажеш ще трябва да го направи майкати/ а ти си си продал жалката душица, която не струва и пукнат грош, на българите и им лижиш меките части само за да те потупат по рамото. Но историята ни говори доста красноричиво такива продажници като теб и дядовците ти как ги са васкръствали и възраждали, и от вас е останало само вкиснат квас.

    Пак ще препоръчам на писателката, като иска да пише за ПОМАЦИТЕ да не контактува с такива продажници като тебе а да стисне ръката поне на един достоен ПОМАК.

  4. Аз съм помак от Смолянско. Авторката е написала чудесна и много истинска статия. По нашия край повечето помаци се смятаме за българи приели исляма и езика си български. Браво!!! А Ибрахим е един долен туркофил, чиято единствена цел е да плюе отрова в нета против българите.

  5. Впрочем, Ибрахим, както съм написала и в текста, под който коментираш, историята не бива да се бърка с митология.

    Споровете трябва да се водят все пак с рационални аргументи.

  6. Моля коментарите, които оставяте, да не бъдат все пак с уличен тон.

    Няма нужда от език, който да се асоциира с отходен отвор.

  7. Христо само това ли ти роди мозъкът. За какво ти е моето родно място, той в момента едва ли има някакво значение. Ти майче нещо са си поубъркал с тези траки, само тях не бяхте присвойли, решили сте и тях да оакате. Какво да ти кажа оставям те сам със съвеста си и робското ти минало. Аз там нямам място.

  8. ибрахим или аврам, от где си бе душо? ами да, траки сме, и мога да те напсувам на чист тракийски, както още при троя псувах елините и знам че ще ме разбереш, щото и досега тоя език говорим, само дето му викат бьлгарски вече…

  9. Г-н Дойчинов, за пръв път и последен ви казвам г-н. Искам да ви предопредя че ако продължавате в този дух да плюете по вярата ми и да преканвате хората да ни възражда ПАК,майкати ще започне да ми харесвамалко повече от моето либе.Какво те претеснява моята анонимност да не ти е нужен мъж в живота. Аз се гордея както с мойто минало така и с моята история. Вие първо си одговорете какво е това еничар,и ислям пък тогава фъфли врели и не кипели по различните фороми.дано да стигне това предопреждение до вас че взе да ми писмва вече да ме ругаят и опредилат като ……..

    С уважение Ибрахим

    http://europomak.com/?p=221

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=n3HiN7MWDls

  10. Не знам лицето Ибрахим защо не излезне от анонимност, а се страхува да се представи. Тези страхливци са враговете на Българския народ, зареди тях страда България. Исляма доказа колко опасна религия може да бъде за нас Българите – чрез нея промиват мозъците и съзнанието на хората и ги карат да бъдат родоостъпници – Това е голямо престъпление. Еничарството сме го преживяли през тъмните векове, не трябва да го допускаме и днес. Крайно време е да преместим столицата на България в този край и да Възродим Българщината там. Родопите е един от символите на България, не случайно една Родопска песен лети в космоса!

  11. Не знам какви лични обидни епитети видя. Подобни във всеки случай не са в моето съзнание.

    Колкото до това да съм се опитала да се вслушам – бих се вслушала разбира се във всеки, който все пак ми изложи аргументи, а не нещо друго.

    И в който е готов да разговаря.

  12. Драга и предрага ми Марияна, повярвай ми омръзна ми да ти обеснявам че не мразя никой ни най малко българите и турците. Защо ли. Заради историята ни която колкото и да е изопачена е обща. Престани да мислиш от мое име и да ме определяш, намали и оборотите на епитетите, опитай да се всушаш в отсрещният колкото и прост и различен да е той.

  13. Не знам защо толкова ти пречат българите, всички българи. И защо отчаяно се опитваш да докажеш, че помаци и българи нямат нищо, ама нищо общо.

    Ако не приемаш някого, ако непрекъснато таиш подозрения към него, как би очаквал той да те приема?

    Освен това, драги Ибрахим, историята не може да се промени постфактум. Всеки опит да се направи това постфактум неизбежно е истеричен.

  14. Г-н Владимир Помаков, не ви познавам и не искам да ви познавам, защото от такива всезнайковци сме на това дередже. Много лесно със един замах ни определихте като. Най-чистите българи, Затворено общество, Лесно манипулирани, и тем подобни. Питам ви как се чуствате когато така се гаврите с един цял народ доказал себеси и претърпял и преживял толкова кръщялки и възраждания. Нима това свято дело вие ще продължите, и вярвате ли дали ще успеете или изобщо някой вярва ли ви на тези бращолявяния. Преставете си че аз си отворя устата и започна да определям българите като ели какви си, ти как ще се почустваш. Ако ти прави впечетление в статията са засегнати и шопите, но за тях няма и дума. Но не се очудвам вие така сте програмирани, но за някой неща вече е доста късно.

  15. За помаците може да се каже че са генетично едни от най-чистите българи (поне преди 50-60 години са Били категорично), защото приемането на исляма (в 90% от случаите доброволно!!!) ги е отчуждило и от турци (днешните от които са много повече българи по кръв отколкото тюрки!!!) и от българи-християни. Това е – просто като фасул. Но понеже са с това понижено самочувствие от време оно и понеже са израсли в сравнително затворено общество, много лесно е било да бъдат манипулирани в наши дни от всякакви шмекери и увредени психично хора като Доган и елита на неговата шайка от изроди и престъпници. И изобщо това е губене на време да се спори и обяснява на когото и да било какъв е и защо такъв е…

  16. Тогава нека ни одговори компетентно лице. поканете го да си каже мнението да видим какво ще му роди мозъкът.

  17. Не знам дали са били правени изследвания за хаплогрупите на българските помаци и въобще на помаците. Във всеки случай не аз съм човекът, който може да отговори на подобен въпрос.

  18. Въпрос: Известни ли са хаплогрупите на българските помаци?
    Благодаря

  19. Аз никъде не съм написала, че етнос и език са едно и също, а че езикът на помаците е български – понеже това е така, и понеже етническият произход е един и същ, не произлиза от някакви митични родове арабски, арнаутски и не знам какви. Но и пет-шест века не са малко, за да изгради различна идентичност. Това не обаче не значи да се бъркат вековете (15-16 с 8-9-ти) и митологията да се бърка с историята, защото това е всичко друго, само не и просветеност.

    И никъде не съм написала, че няма разлики между помаци и българи, защото това разбира се въобще не е така.

    Нито за някакви права става дума тука над писмеността, както си се изразил (т.е. азбуката) – тъкмо напротив – това, което съм написала, че тя и за помаците, тя е и тяхна, но някои помаци не я искат.

  20. Драга моя приятелко Марияна, поздравявам те за труда който си положила но позволи ми да не се съглася с тебе и да ме извиниш ако съм бил малко краен към тебе. Драга ми приятелко, ако искаш втори път да пишеш подобни статии за нас ПОМАЦИТЕ, моля ти се упознай ни по добре що за народ сме че по интернет или по телевизията цветовете ни доста избледняват. Наблегнала си доста на езика, който ти е единсвеното оръжие в ръцете, но не го обръщай към никой, ни най малко към себе си, че някой може да пострада. Или когато говорим за език той колкото е български толкова и ПОМАШКИ, а писменоста е друго измерение, там може да имате малко повече права защото вие сте го распостранили или присвойли. Но етноса не се опредила само от езика, защото ако беше така то гагаузите са чисти турци. И един човек като тебе ако не види че ние сме си оделен народ с бит култура и традиции, то за останалите няма какво да кажа. Ще те помоля да намериш малко време и да се спуснеш по ПОМАШКАТА долина, докато срещнеш извора а той е неповторим, и повярвай ми заслужава си. От София лесно се пише, особено за другият, но за да се стигне до тук вие сте виновни, до сега просто ни забулвахте в мъгла, държахте ни в задният двор, но времената се промениха, има интернет вече и за нас няма граници. Неодавна бях в Гърция, и когато навлезнах в балкана, срещнах хора с който разговарях, както на турски така и на български, но интересното е че ми казаха и ти ли си от ,,НАШИТЕ,, колкото и да не ти се иска ние си сме друга мая, брашното може да е едно, но маята е важна в момента. Аз също искам да задам няколко въпроса. Няма ли най-после да ни се извините за злините който извършихте върху нашият народ,няма ли вече да ни признаете, и ако ни признаете няма ли да остане във вас бащинията,или голямията.

    С уважение Ибрахим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *