Home » Избрано, литература

“Рицарско звание” за Сибиле Левичаров

2013.06.04 Няма коментари
Spread the love

Сибиле Левичаров

Това, което преди една година ѝ се изплъзна на косъм, сега е факт – германската писателка с български корени Сибиле Левичаров получава най-престижната германска литературна награда на името на Георг Бюхнер.

Това е поредното отличие за 59-годишната писателка. Досега тя е печелила такива авторитетни награди като “Ингеборг Бахман”, “Хайнрих фон Клайст”, “Мари-Луизе Кашниц” и наградата на Лайпцигския панаир на книгата. Последното ѝ произведение е романът “Блуменберг”, посветен на философа Ханс Блуменберг.

“Със своята неизчерпаема енергия на наблюдател, фантазия на разказвач и с езиковавата си изобретателност Левичаров взривява границите на делничната ни реалност”, четем в аргументацията на журито. С наградата германската Академия за език и литература в Дармщат отличава подчертано индивидуалния авторски стил на писателката, която вече е неоспорима величина в естетическите и обществено-критични дебати в Германия. Книгите на Левичаров са фантастични, но и безкомпромисни портрети на особняци и индивидуалисти, чиято субективност се противопоставя на целия свят, пише вестник “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Наградата “Бюхнер” е “рицарско звание” за авторката, която жъне неизменно признание в литературата, но често е и оспорвана заради острия ѝ, хаплив език, отбелязва изданието.

Романът “Апостолов” й донесе шумно признание

Заклинателката на България

През 2009 г. Левичаров спечели наградата на Лайпцигския панаир на книгата с романа “Апостолов”, преведен същата година на български език от Любомир Илиев (изд. Атлантис-КЛ).

Този роман поляризира мненията на литературните критици в Германия и разбуни духовете в България. В саркастично-ироничния си разказ за едно пътуване след дълго отсъствие авторката изразява депресивната си антипатия към една страна, носеща географското име България, в която всичко е “тъпо и лошо” и която е била непоправимо съсипана от комунизма.

В интервю за Дойче Веле Сибиле Левичаров защити по-късно злъчния си тон с уговорката, че литературата има право да преувеличава. За България обаче тя не може да бъде оптимистка, тъй като – по нейните думи – в тази страна “най-ужасното от съветския период е съчетано и допълнено с най-грозното от Запада”.

Наградата Бюхнер е дотирана с 50 000 евро и ще бъде връчена на тазгодишната й носителка на 26 октомври в Дармщат. Сред лауреатите на отличието се нареждат литературни величини като Гюнтер Грас, Петер Хандке, Мартин Валзер и Криста Волф. Миналата година наградата беше присъдена на писателката Фелиситас Хопе.

.

Е. Лилов,  Дойче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.