Home » Е-Списание

Нови управленци, нови протести срещу шистовия газ

2013.06.04 Няма коментари
Spread the love

Граждани и екоактивисти, които дълго време се бориха срещу проучването и добива на шистов газ в България, подготвят нов протест, предизвикан от изявление на новата екоминистърка в правителството на Орешарски Искра Михайлова, която заяви наскоро пред български медии, че били нужни проучвания, преди да се каже “Не” на шистовия газ.

Г-жа Михайлова може би не знае или пък се прави, не знае, че проучване за шистови залежи също се прави с т.нар. хидравлично разбиване, т.е. проучвателните сондажи също могат да замърсят околната среда. (И в двата случая това не говори добре за един екоминистър.)

Въпросното изявление на новия екоминистър се случва въпреки цялата сага от протести, битки на лобисти и дори на лобисти учени във връзка с шистовия газ, която българското общество преживя не толкова отдавна. И в която протестиращите срещу т.нар. фракинг  успяха да спечелят, след доста трудна и неравна битка, гласуване в парламента на Мораториум срещу проучването и добива на шистов газ в България.

Протестът е насрочен за утре, 5 юни – който впрочем е Международен ден на околната среда – от 18 до 21 часа, и се организира в няколко български градове. Наречен е ПРОТЕСТ срещу опитите да бъде свалена Забраната за проучване и добив на шистов газ в България и в подкрепа на протестиращите в Румъния. Срещу ГМО, цианидите и обезлесяването”. (Този пореден български екопротест е свързан и с протеста на румънски граждани и екоактивисти, борещи се да няма фракинг на румънска земя. Както и с влиянието на евентуални добиви на шистов газ на румънска територия върху близки до границата земи, води и пр. в България.)

Следите от сондажите за шистов гас на небезизвестната компания "Шеврон" в Амазония. Снимка: Аrgumenti-bg.com

Следи от сондажите за шистов гас на небезизвестната компания “Шеврон” в Амазония. Снимка: Аrgumenti-bg.com

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

“Новата министърка на оХолната среда подкрепя сондажите за шистов газ!” – казват в обръщение до съмишленици и граждани организаторите на протеста. То е разпространено в групи във Фейсбук, ангажирани с темата за шистовия газ и за опазването на околната среда.

Ето още информация за протеста, взета от една от тези Фейсбук групи:

“Събитието за “Похода на Добрич”: https://www.facebook.com/events/368131396621975/?ref=3

Събитието за протеста във Варна:
https://www.facebook.com/events/522158361152878/?ref=3

Събитието в Румъния: https://www.facebook.com/events/163019913868930/?ref=3
За чиста вода, чиста земя и здрави деца! Не на добивът на шистов газ по метода “хидравлично разбиване”(фракинг).

Както знаете, Република България и Република Румъния са подписали и приели няколко международни споразумения и спогодби, според които Република Румъния е задължена да потърси съгласието на българската страна и населението в близост до границата, преди да предприеме индустриални или други опасни дейности, застрашаващи качеството на околната среда и здравето на българските граждани, каквито са проучването и добивът на шистов газ , нефт и/или други неконвенционални въглеводороди по метода „хидравлично разбиване“. Това са:

1. Конвенция от Орхус (Ратифицирана от Румъния със закон 86/2000);
2. Конвенцията от Еспоо (Ратифицирана от Румъния със закон 22/2001);
3. Директива 2001/42/ЕО (Транспонирана в румънското законодателство 2004 г.);
4. Конвенцията от Хелзинки (Ратифицирана от Румъния през 2003 г.);
5. Конституция на Румъния (чл. 20);
6. Рамкова директива за водите (2000/60/ЕС);
7. Директива за подземните води (2006/118/ЕС).”

Организатори на протеста са “Гражданска инициатива против добива на шистов газ по метода хидравлично разбиване”, “България – свободна от ГМО” и други.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.