Home » Авторски страници

Дни на Чикаго в София (програма)

2013.06.23 Няма коментари
Spread the love

Дните на Чикаго в София (тази година от 28 юни до 4 юли) се организират за трета пореден път от фондация “Приятели на Чикаго”*, Столична община и Посолството на Съединените щати.  Целта на тези дни, които се провеждат в навечерието на 4 юли – националния празник на САЩ, е чрез създаване на граждански партньорства да се популяризира българо-американското сътрудничество и да се осигури обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.

.

П Р О Г Р А М А

.

28 юни 2013, петък, 11:00 часа

Изложбени табла в градската градина пред театър “Иван Вазов”

Вход свободен

.

ОТКРИВАНЕ НА ДНИТЕ НА ЧИКАГО

Фотоизложба

“ЧИКАГО – ГРАД, СЪЗДАДЕН ЗА ХОРАТА”

Чикаго е известен като град на небостъргачите. През 1885 г. тук е построен първият небостъргач в света. Много американци и чужденци посещават Чикаго, за да видят най-високите сгради в Америка – Уилис Тауър и Тръмп Тауър. Макар че Чикаго е град, създаден от стомана, стъкло и бетон, неговото мото е “Urbs in Horto”, което означава “Град в градина”. И чикагци наистина обичат своя град, защото това е град, създаден за хората. Тази удивителна фотоизложба ще разкаже на софиянци и гостите на столицата историята на Ветровития град и ще ги запознае с чудесата на Чикаго.

 

1 юли 2013, понеделник, 11:00 часа

Съюз на българските журналисти (София, ул. “Граф Игнатиев” № 4, етаж  3)

Вход свободен

.

Иван Сотиров (Председател на фондация “Приятели на Чикаго”, Генерален консул на България в Чикаго – 2005-2009)

“ЧИКАГО – ГРАД НА ЧУДЕСАТА”

Макар че в Чикаго живее най-голямата българска общност в Съединените щати и почти всеки българин е чел знаменитата книга на Алеко Константинов “До Чикаго и назад”, съвременен Чикаго не е добре познат у нас. От построяването на първия небостъргач в света досега Чикаго не престава да удивлява света със своята изобретателност и практичност. И може би сред многобройните чудеса на града най-впечатляващото чудо е неукротимият дух на неговите жители.

 

 

2 юли 2013, вторник, 17:30 часа

Американски център при Столична библиотека (София, площад „Славейков” № 4A, 1-ви етаж)

Вход свободен

.

Награждаване на победителите в конкурса за

ПРЕВОД НА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ ШЕЛ СИЛВЪРСТИЙН

Фондация “Приятели на Чикаго” и Американският център при Столична библиотека организираха за трета поредна година конкурс за превод на стихотворение от Шел Силвърстийн, който е роден в Чикаго. Неговата първа книга със стихове за деца “Където свършва тротоарът”, издадена през 1974 г., веднага се превръща в класика. Освен като детски писател, Силвърстийн е известен и като автор на песни, музикант, композитор, карикатурист, илюстратор и сценарист.

 

 

3 юли 2013, сряда, 17:30 часа

Съюз на българските архитекти (София, ул „Кракра” № 11, етаж 2)

Вход свободен

.

Доцент арх. Димитър Андрейчин

“КОЯ Е АРХИТЕКТУРНАТА СТОЛИЦА НА АМЕРИКА – ЧИКАГО ИЛИ НЮ ЙОРК?”

Макар че Ню Йорк е по-известен като град на небостъргачите, Чикаго е бил и си остава архитектурната столица на Америка. Плеяда знаменити чикагски архитекти са променили драстично не само силуета на този град, но и облика на съвременните градове в целия свят. Доц. арх. Андрейчин e преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София от 1975 г. Специализирал е в Университета “Джонс Хопкинс” в Балтимор, САЩ. Бил е Фулбрайтов стипендиант и гостуващ професор в Калифорнийския политехнически университет в Лос Анджелис.

 

 

4 юли 2013, четвъртък, 22:00 часа

Клуб Студио 5

Национален дворец на културата, вход А3 (София, пл. “България” № 1)

Вход свободен

.

ПРАЗНУВАМЕ ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

СОФИЯ-ЧИКАГО БЛУС МАРАТОН

DELTA ROOSTERS BLUES BAND

Преоткривайки автентичното звучене на старите майстори на блуса, Delta Roosters се стремят да предадат искреността и чувството, с които тази музика е пропита. Невероятната хармоника на финландския майстор Ееро Турка, нежната китара на Петър Георгиев – Пешето, страстният глас на водещия вокалист Антон Серкеджиев и прекрасното звучене на добро-китарата на Михаил Шишков пресъздават по един уникален начин атмосферата на Делта блуса и в наши дни.

 

 ********

.

СОФИЯ – ЧИКАГО

 

·       Чикаго е единственият град в света, кметът на който обявява с Прокламация Националния празник на България за Български ден в Чикаго и приканва всички чикагци да празнуват заедно с българите.

·       Чикаго е единственият град в света, където на 3 март – Националния празник на България, българското знаме се издига с тържествена церемония на централния площад в града между знамето на Съединените щати и знамето на град Чикаго.

·       Чикаго е единственият град в света, в който българският език е признат за един от официалните езици при административното обслужване в данъчната служба.

·       Чикаго е градът, в който живее най-голямата и най-добре организирана българска общност в Съединените щати.

·       Чикаго е градът, който първи в света признава независимостта на България след края на руско-турската война от 1877-1878 година.

·       Чикаго е градът, към който София отправи официално предложение за побратимяване при срещата на кметовете на двата града Бойко Борисов и Ричард Дейли в Чикаго на 3 февруари 2009 година.

 

——————————————————————————–

*Фондация “Приятели на Чикаго” е неправителствена организация, която способства за създаване на контакти между граждани от България и Съединените щати и осигурява обществена подкрепа за побратимяването на София и Чикаго.  Медийни партньори на събитието тази година са Дарик Радио, вестник “България СЕГА” – Чикаго, BG7 Radio – Чикаго и порталът EuroChicago.com.

Email: [email protected]

www.friendsofchicago.org

www.facebook.com/friendsofchicago

 

Програмата на английски език

Flyer 2013Bulgarian

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.