Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Украйна възраждат Одеския български драматичен театър

2013.06.07 Няма коментари
Spread the love

На 7 и 8 юни 2013 г. на малката сцена на Одеския украински театър ще се състои премиера на първия спектакъл на Одеския български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Пиесата „Рейс“ по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев ще е първата постановка пред широка публика в Одеса.

OBDT-04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трупата на новосъздадения театър дебютира на 18 май 2013 г. по време на участие в Международния театрален фестивал „Велко Кънев“ в гр. Тополовград, България.

„За нас бе голяма чест да участваме във фестивал от това ниво. Фестивалът „Велко Кънев“ се провежда за 18-ти пореден път. Тази година имаше 20 колектива от 6 държави – България, Молдова, Турция, Гърция, Македония и Украйна, която бе представена от нашия театър. Радва ни фактът, че нашата постановка получи и първата награда. Актрисата Альона Пепеляшкова спечели номинацията „Най-добра женска роля от втори план“ – сподели художественият ръководител на Одеския български драматичен театър Станислав Садаклиев.

Режисьор на постановката „Рейс“ е народният артист на Украйна, режисьор, а също така художествен ръководител на Одеския украински театър, Игор Равицкий.

OBDT-02

Меценат и един от идейните вдъхновители за създаване на Одеския български драматичен театър е Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

От есента театърът планира да разшири репертоара си и да състави редовен график за представления.

„Главната цел на Одеския български драматичен театър е запазване и развитие на българската култура на бесарабските българи. Театърът е уникално явление, което може да изиграе много важна роля в тази трудна мисия. Ние мечтаем за това всеки българин, който е дошъл да учи, работи или който отдавна живее в Одеса, да може да се гордее с националната си принадлежност, да има възможност в една прекрасна вечер да дойде в нашия театър и да види постановка на роден език“ – сподели Станислав Садаклиев.

.

Альона Пепеляшкова

За повече информация и контакти:

+38-098-211-86-74

——————————————————————————–

На снимките:  Моменти от представление на Одеския български драматичен театър.

OBDT-03

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.