Home » българи зад граница, Избрано

7000 българи емигрирали в Германия през 2012 г.

2013.06.03 Няма коментари
Spread the love

Над 1 млн. души са емигрирали в Германия през 2012 г., което е най-големият миграционен поток от 1995-та, пише електронното издание “Ню Юръп”, позовавайки се на германски статистически данни.

Миграционната вълна се дължи най-вече на наплива на хора от южноевропейските страни, които са тежко засегнати от продължителна висока безработица и бавен икономически растеж при дългото си възстановяване от рецесията, отбелязва изданието.

Имигрантите от България и Румъния през миналата година са съответно 7000 и 21 000, като от началото на идната година гражданите на двете страни ще получат пълна свобода да работят в Германия.

В момента те печелят от предишното смекчаване на ограниченията, което обхвана квалифицирани работници с университетска степен, чиято трудово дейност отговаря на квалификацията им, наети за сезонна работа и вътрешно-фирмено обучение.

“Ню Юръп” проследява увеличаването на броя на имигрантите в Германия от други страни членки на ЕС, като най-многобройни са пристигащите от Италия (над 12 000 души), а испанците, насочили се към Германия, са се увеличили с 45% спрямо 2011 г. Броят на гърците пък се е увеличил с 43%.

“Това, което знаем за това ново поколение европейски имигранти, е, че те са по-млади и по-добре квалифицирани от средното за германското население. Бих определила това като силно печеливша ситуация за тези млади хора, за Германия, но и за страната им на произход”, отбелязва Катарина Зенге, координатор за имиграция и интеграция в германската фондация “Конрад Аденауер”.

“Ню Юръп” илюстрира публикацията, припомняйки, че от падането на комунизма през 1989 г.около 1,5 млн. българи са напуснали страната си. От България има изтичане на млади, образовани хора, което има трагични последици за икономиката и обществото като цяло на фона на трудовата сила с ниска квалификация и застаряващото население.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.