Home » Авторски страници

Седмо издание на Танцова работилница „Dance IT!“

2013.04.01 Няма коментари
Spread the love

Над 160 регистрирани за седмото издание на DANCE IT!. Участници от Балканите и България ще се борят за 5 стипендии за обучение в САЩ

.

IMG_3036

Днес стартира седмото издание на Танцова работилница DanceIt!. Рекорден брой участници – над 160, от България, Македония, Турция и Сърбия, се включиха тази сутрин в класовете по класически балет, модерен балет, съвременен танц, хип хоп и характерен танц. В рамките на интензивна едноседмична програма, от днес до 7 април включително, всички регистрирани, професионалисти и напреднали аматьори, ще посещават майсторските класове, водени от световноизвестни инструктори и хореографи от САЩ. Интензивната програма ще завърши със спектакъл на 7 април в Театър „София“, в който всички участници ще презентират новопридобитите умения. Освен нови умения и техники, всички участници ще се борят и за пет стипендии за обучение в известни училища и школи в САЩ, изцяло на разноски на Фондация «Танцово Изкуство – Илиев» и с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

Theresa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Информация за инструкторите на DanceIt! ‘2013:

–  Тереза Рут Хауърд: класически балет стил Баланчин; преподавател по танц в едни от най-известните и престижни училища в Щатите, сред които “Alvin Ailey” “The Ailey School”, балетно училище “Joffrey”, Танцовия театър на Харлем и Американския танцов фестивал, както и в различни институции, включително и в колежа “Marymount Manhattan College”, Университетa за изкуствата, Университета “Hollins”, Международната танцова асоциация и  “Music Arts & Show” (MAS) в Милано. Тереза е един от основателите на танцовата компания “Armitage Gone! Dance” и е гост-артист в балета “Complexions Contemporary” и компанията “Donald Byrd/The Group”. Хауърд е и изявен писател и танцов критик. Пише за реномираните американски списания за танц “Dance Magazine”, “Pointe Magazine” и “Dance Teacher”, и поддържа един от най-посещаваните блогове за танц “Body Image” (http://mybodymyimage.com).

–  Крисчън вон Хауърд: модерен балет; преподавател по танц и хореография в университета Virginia Commonwealth и в едно от най-престижнижните училища за танц – Алвин Ейли (Alvin Ailey School) в Ню Йорк. Вон Хауърд е танцувал в множество компании, сред които “Footprints Dance Co.”, “Fred Benjamin Dance Co.”, “Daniel Gwirtzman Dance Co.”, “Alpha Omega Theatrical Dance Co.” и др. Негови хореографии са поставяни на различни места по света, вкл. Германия, Япония, Колумбия, Южна Корея, България.

–  Айо Джанийн Джаксън: джаз; бивш член на танцова компания Bill T. Jones/Arnie Zane и на Балет “Прельочай”. Участвала е в известния мюзикъл “Spider-Man: Turn Off the Dark” на Бродуей. Освен в компании, Айо изпълнява и собствени хореграфии. В портфолиото си има множество участия във филмови проекти, живи участия, опери и концерти. В момента Джаксън работи като асистент-хореограф на мюзикъла “Superfly”, режисиран от Бил T. Джоунс. Тя е изпълнявала собствена хореография на различни места в Ню Йорк, като независимото пространство за съвременно изкуство PS 122, залата “Aaron Davis Hall”, танцовия център “Dance Theater Workshop”. Била е гост-преподавател в Университета “Hollins” и в Калифорнийския университет в Ървайн (UCI). Айо Джаксън е носител на наградата “Chris Helleman” и на Специалния грант за проекти на Фондацията “Princess Grace Foundation”. Танцувала е за френската звезда Милен Фармер в Париж. Работила е по различни проекти с режисьорката Джули Теймор, например филма “През Вселената” (Across the Universe) и операта “Грендел” с режисьор Джули Теймор, хореография на Ангелин Прельочай и музика на Елиът Голдентал.

–  Андреа Бър: хип-хоп; професионален хип-хоп танцьор и съ-режисьор на множество хип-хоп спектакли, сред които “August Jackson Industrial” в Лас Вегас, “Poser’s LA”, “Carnival LA”, шоуто на Cruz Control в Moore Theatre, “Seattle Seahawks halftime show”, Виетнамските музикални награди, премиерата на “We Found Love” на Риана и “Тhe Young Tanzsommer Austria Tour” с Westlake Dance Center Performing Group. През лятото на 2012 г. става една от 8-те американски участнички в “The Mobsters Way” – шоуто на “Monsters of Hip Hop”, на чието турне в момента е асистент. Андреа работи и към танцовата агенция “Go to Talent” в Лос Анджелис и преподава в световноизвестните студия за хип-хоп “Debbie Reynnold’s”, “Millennium” и “Movement Lifestyle”. Нейна хореография е избрана да се играе в Disneyland, Калифорния и на “RDADance America Festival”.

–  Петър Илиев: характерен танц; Фондация „Танцово изкуство – Илиев“, София; Pacific Northwest Ballet, Сиатъл и Ballet Chicago.

IMG_3040

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Танцова работилница DanceIt! е единственият по рода си формат, който дава възможност на танцьорите в България да се докоснат до високия професионализъм и майсторство на хореографи от най-престижните училища и компании за танцови изкуства в света, като в същото време има изключително практическа насоченост. Проектът традиционно се провежда всяка година, като е разделен на пролетна и есенна/лятна сесии. Той се радва на все по-голям успех, като през 2012 г. близо 200 участника станаха част от едноседмичните танцови маратони.

В края на Танцова работилница петима от най-добрите участници ще спечелят летни стипендии за обучение в САЩ, изцяло на разноски на Фондация «Танцово Изкуство – Илиев» и благодарение на финансовата подкрепа на Фондация «Америка за България».

Фондация „Танцово изкуство – Илиев” е организация с международна дейност, създадена през 2008 г. от Петър Илиев, български хореограф и преподавател от Чикаго, работещ в България и САЩ. Екипът на Фондация „Танцово изкуство – Илиев” вярва, че талантливите хора са национално богатство и търси всички възможности да подкрепя танцовите таланти на България по пътя на тяхното професионално израстване.


Елианна Лилова, Красимира Тотева

Фондация „Танцово Изкуство – Илиев”

www.ilievdance.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.