2024-04-24

3 thoughts on “Писма от килията: „Животинската ферма“

  1. Само дето едва ли в който и да било подобен доклад за състоянието на правата на човека в България би било споменато, че в страната има организации за защита на правата на човека, които биха защитили едни или други хора, стига да не са българи като етнически произход и стига да не са хетеросексуални. Като казвам това, имам предвид например, че приятели и близки на автора на този текст, Ивайло Зартов, още през 2010 г. се обръщат за помощ към Българския хелзинкски комитет за защита правата на човека. От тази НПО им отговарят, че случаят не е за тях, защото не става дума за нарушени човешки права на хора от малцинствата… Дали това значи, че само ромите примерно или само хомосексуалните граждани могат да бъдат с нарушени човешки права? Че ако си българин и ако си хетеросексуален, няма да има НПО за защита правата на човека (при това базирана в собствената ти страна и съдържаща прилагателното „български“ в името си), която да те сметне за човек с нарушени права?

  2. Това се посочва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека в страната ни.

    В доклада се посочва, че „има съобщение от журналисти, че политически партии, включително членове на управляващата партия, притискат медии и заплашват да унищожат бизнеса им, ако публикуват определени статии, което предизвиква автоцензура“. Освен това се отчита, че продължава загрижеността за ”влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост сериозно накърнява медийния плурализъм”.
    Сред проблемите е и „корупцията, която продължава да пречи на способността на правителството да действа и подкопава общественото доверие към правосъдието и други държавни институции“. Според анкетираните неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011година.

    „Управляващите не прилагат ефективно законите за борба с корупцията и служители във всички клонове на администрацията често се занимават безнаказано с корупционни практики като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние,“ отбелязва докладът.
    http://www.mediapool.bg/ромите-лошата-медийна-среда-и-корупцията-са-главните-проблеми-в-българия-news205491.html

  3. И все пак, както е казал един велик човек, Земята се върти. Ще се върти и след нас, и след стадата. Стадата ни презират, ние се отвращаваме от тях. Споделени чувства, красота.
    Много по-приятно ще е кочината да се превърне в къща. Но и да не се превърне, дървото има нужда от корен, свинята от фураж. А фуражът е малко, фуражът не стига, свиня! И в стадата има хищници, доста народ си отиде, без да успее да си похарчи паричките, или поне се крие в миша дупка, да не се разбере, че е жив. 🙂
    И не се ли осъзнаят свинете, малките им прасенца няма да имат привилегията дори да умрат с чест. Ще изживеят жалкия си живот, без да осъзнават в какви морално ограбени, дегенерирали, кухи матрьошки са се превърнали.
    …And Justice For All…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *