Home » Е-Списание

ВАС отхвърли жалба на Стефан Манов, свързана с Методиката за изборите

2013.03.21 Няма коментари
Spread the love

Състав на Върховния административен съд (ВАС) е отхвърлил днес жалба, подадена от Стефан Божидаров Манов, против Решение от 15.03.2013 г. на Централната избирателна комисия, за приемане на Методика за определяне на резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 12.05.2013 година, в частта по Раздел ІІІ от чл. 17 до чл. 28 – информира отделът за Връзки с обществеността на ВАС.

Тричленният състав на ВАС е разгледал жалбата и се произнесъл с окончателно решение*, като е приел за неоснователни възраженията за нарушаване на принципите на правна сигурност, предвидимост и прозрачност на изборите.

Според днешното решение съда от предложените два варианта на методика ЦИК приела този, който съответствал на нормите и законодателната концепция на Избирателния кодекс, и обезпечавал по-справедливи правила за превръщане на избирателните гласове в мандати. Това е било изтълкувано от ВАС като спазване на принципа за съизмеримост, прогласен в чл. 6 , ал 4 от АПК.

Чуйте по-долу запис с мнението на Стефан Манов във връзка с споменатото Решение на ЦИК и Методиката за изборите, изказано по БНР преди няколко дни.

————————————————————————————–

* Решението на ВАС заедно с мотивите може да се види на адрес: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d6397429a99ee2afc225661e00383a86/aec5b3069232c2e4c2257b350030f9af?OpenDocument

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.