Home » българи зад граница, Избрано

Найджъл Фараж: Силно се старая да не демонизирам българите

2013.02.04 Няма коментари
Spread the love

Не е редно новодошлите имигранти от самото начало да имат достъп до социалните помощи във Великобритания. Тази възможност трябва да им се отваря чак след 5-годишен престой, по време на който те ще са си плащали данъците в тази държава. Това каза пред “Дарик” британският политик Найджъл Фараж, лидер на Британската партия за независимост ЮКИП (UKIP), който стана известен в България през последните седмици след изказванията си, че българите и румънците щели да се преселят масово в Англия през януари 2014-а, когато отпадат ограниченията за трудовия пазар там, предаде “Дарик”.

Фараж твърди, че позицията му не е свързана с ксенофобия, а е чисто практическа и базирана на факти. А те са, че 30-те милиона българи и румънци са сравнително бедни, каквито са били и 40-те милиона поляци през 2004-та – от които половин милион вече са в Англия.

“Моето послание към българите не е враждебно. Посланието ми е, че Великобритания отдавна страда от сериозна безработица сред младите – в момента тя е 22 %. Просто не е възможно да отворим вратите си безусловно”, добави Фараж.

„Да, вероятно има квалифицирани българи, които се чувстват дискриминирани. На тях искам да кажа твърдо, че не ние ги дискриминираме. Нашата партия иска квалифицирани работници да идват, да работят и да си плащат данъците. Това, с което Великобритания не може да се справи обаче, е въпросният неограничен брой на неквалифицирани хора”, каза още британският политик: „Аз силно съм се старал да не демонизирам българи, румънци или поляци, но ще продължавам да твърдя, че трябва да действаме в полза на собствените ни национални интереси, а е очевидно, че не е в наш интерес да отпускаме социални помощи на хора, които не са били в страната ни поне пет години’.

Фараж заяви още, че друг елемент, който го притеснява, е, че ако се отворят вратите, има голяма вероятност някои от лошите хора да дойдат заедно с добрите:

„Честно казано, ние не ви искаме лошите хора. Сигурен съм, че и вие не ги искате, но ние със сигурност не ги искаме! А според европейските закони, ако лошите ви хора дойдат в Англия и извършват престъпления, ние нямаме право да ги депортираме. А това е пълна лудост и поредният аргумент, който показва защо не искаме Великобритания да бъде част от Евросъюза и защо е важно да се проведе този дебат. Аз не определям всички българи като престъпници, но сам знаете, че в България има голям проблем с организираната престъпност и аз не искам това да се превърне и в наш проблем”.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.