Home » Авторски страници

Българското “Дърво с корен ‘2013” се бори за приза “Дърво на Европа ‘2013”

2013.02.13 Няма коментари
Spread the love

 

Здравейте, скъпи сънародници!

Казвам се Стефан Стефанов и съм човекът, номинирал дърветата, спечелили конкурса “Дърво с корен ‘2013” – България, които в момента представят страната в конкурса “ДЪРВО НА ЕВРОПА ‘2013” www.treeoftheyear.org.

В “Дърво на Европа ‘2013” се състезаваме с дърветата – национални победители от Ирландия, Чехия, Полша, Словакия и Унгария.

Вековните дървета край с. Глушник

Вековните дървета край сливенското село Глушник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За разлика от останалите, само нашите дървета са свързани дълбоко с историята – намират в населено място, в частен имот, в който в миналото са били къщата и дворът на Паскал Войвода, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Същият е ползвал мястото за сборен пункт на четата си, тъй като лагерът на четата е бил само на 5 км нагоре в Матейската планина над с. Глушник. Той многократно говори за това в книгите си “Как станах хайдутин” и “Спомени от хайдутството”.

От друга страна, само на километър от дърветата наскоро беше открито древно тракийско светилище, оградено с две тракийски могили (линк към страницата във Фейсбук на Тракийското светилище край с. Глушник). А на самото място, където растат дърветата, се намира находище на желязна руда, разработвано от траките.

От изложеното дотук смятам, че България има една наистина достойна кандидатура за дърво на Европа, тъй като конкурсът е свързан точно с идеята дървото да не е най-старото или най-голямото, а да е свързано с място, важно за общността, където расте.

ЗА ДА УСПЕЕМ, СЕ НУЖДАЕМ ОТ ВАШАТА ПОДКРЕПА, ОТ ПОДКРЕПАТА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ИЗВЪН СТРАНАТА, ЗАЩОТО НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СЯКАШ СТАВАМЕ ПО-БЪЛГАРИ, КОГАТО НЕ СМЕ В БЪЛГАРИЯ!

С това писмо се надявам на Вашата подкрепа конкурсът да стане достояние до всички българи, за да покажем, че когато се обединим, можем да сме по-силни с гласовете си даже и от 38-те милиона поляци, които са ни конкуренти за приза!

Гласува се безплатно на сайта www.treeoftheyear.org. Всеки може да пусне толкова гласа, колкото е-мейла има, стига да не пропусне да си влезе в пощата, за да потвърди гласа си от линка, който ще получи там.

Ето линк и към страницата на дърветата във Фейсбук: VekovniteDrvetaVSeloGlusnik

 

Стефан Стефанов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.