2024-03-29

2 thoughts on “ВАС спасява София от нов ядрен реактор

  1. „Всеки уважаващ себе си университет има такъв реактор към физическия си факултет.“
    Не е важно какво имаш, важно е какво произвеждаш и още по-важно – какво продаваш. Кажете ми какъв е реалният научен или икономически ефект от нашия реактор край София освен това, че го показвахме на организирани групи от пионери (така бе още по мое време, а не съм чул нещо да се е изменило и по-късно)?

    Това си е същото като да построим атомната централа край Белене – само за да сме като големите – без сигурен пазар за енергията от нея и без да знаем къде и как да съхраняваме отпадъците от нея. Важното е ядрените и yadreniya да са нагушени! Горко й на майка България!

  2. Типично за милата ни Родина. Националният спорт на американците е да се съдят. На гърците – да стачкуват. А на нашите сънародници – да разбират от всичко, което не им е ясно. Първо – в съда е оспорена процедурата по утвърждаването на ОВОС, а не самия ОВОС. Великите “зелени” разбират от ядрени технологии точно толкова, колкото и от китайска филология. Второ – решението на съда се основава на недействаща към момента на провеждането на процедурата по утвърждаването нормативна уредба. Как, питам аз, можем да се уповаваме на съд, който не познава собствената си материя и се изказва неподготвен?
    Доклада по ОВОС е изготвен перфектно, от водещи наши специалисти. На делото няма представен нито един анализ от експерт, който да доказва което и да било от твърденията в журналистическия материал по-горе. Докога, питам аз, и нашите журналисти ще се изказват неподготвени?
    И накрая – такива реактори работят в центъра на градове като Москва, Будапеща, дори и в центъра на Виена, столицата на ултра зелена Австрия, и къде ли още не. Всеки уважаващ себе си университет има такъв реактор към физическия си факултет. В цяла Африка, дори Малайзия и Индонезия хората се напъват и развиват ядрените си технологии. Но, както се казва, щом и така наречените бананови републики ни изпреварват, къде отиваме? Накъде сме тръгнали?
    Просто отново ставаме свидетели на скудоумието на някакви комплексирани, но крайно амбициозни да си докажат смисъла на собственото съществуване индивиди, боядисали се в популярен цвят, съдебна система с доста ненадеждно функциониране и крайно некомпететни представители на четвъртата власт.
    Горко й на майка България!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *