Home » Авторски страници

Режисьорът на “Последната линейка на София” гостува на АУБ

2013.01.21 Няма коментари
Spread the love
Кадър от "Последната линейка на София". Снимка: София Филм фест

Кадър от “Последната линейка на София”. Снимка: София Филм Фест

Младият талант Илиян Метев, чийто филм „Последната линейка на София” спечели Visionary Award на кинофестивала в Кан през 2012 г., гостува на Американския университет в България. Заедно с Метев ще пристигне и звукооператорът на филма Том Кърк. Двамата ще споделят интересни факти около създаването на документалния филм, който получи след Кан поредица от отличия – голямата награда на фестивала в Братислава, Silver Dove на фестивала в Лайпциг, награда в Карлови Вари и др. Илиян Метев и Том Кърк гостуват на университета по покана на Документалния клуб към АУБ. След дискусията студентите ще имат възможност да гледат 80-минутната лента.

„Последната линейка на София” е съвместна продукция между България, Германия и Хърватия, и е заснет с подкрепата на Националния филмов център. Режисьор и оператор на филма е Илиян Метев. Той е прекарал детството си в Германия, където учи за цигулар и има изпълнения по германското класическо радио. Учи и художествено изкуство в Central Saint Martins, Лондон, и през 2008 г. завършва Британското филмово и телевизионно училище (UK National Film and Television School). Илиян е режисьор, оператор и копродуцент на филма „Голешево”, който печели 17 награди, между които и Talent Dove на DOK Leipzig – един от най-престижните фестивали за документално кино. Новият му филм „Последната линейка на София” спечели втората по значимост награда от инициативата “Седмицата на критиката”, провеждаща се повече от пет десетилетия в рамките на кинофестивала в Кан.

Клубът за документални филми към АУБ, по чиято покана идва Метев, е създаден през януари 2011 г. от преподавателката и документалистката Мелъди Гилбърт (САЩ). Мелъди преподава журналистика и масови комуникации в Американския университет в България от есента на 2011 г. Тя е носител на наградата на САЩ за „Разследващи репортери и редактори”. Проф. Гилбърт има зад гърба си 5 документални филма.

„Целта на клуба е всяка седмица в АУБ да се прожектира по един филм, който да бъде представен от създателя му. По този начин студентите ще имат възможност да черпят опит за създаването на документални филми от първа ръка и да се запознаят с водещи личности в сферата на филмовото изкуство”, разказа създателят на клуба Мелъди Гилбърт.

 

Албена Кехайова

За повече информация:

тел. +359 73 888 215; мобилен + 359 888 80 17 48

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.