Home » Авторски страници

Миграция на Изток

2013.01.09 Няма коментари
Spread the love

Наскоро един български професор по математика писа, че тъпанари има и в западните страни. Големият френски актьор Жерар Депардийо емигрира в Русия и получи руски паспорт от президента Владимир Путин – както и обещание да бъде министър на културата на Мордовия, република на Руската федерация. Там вече се шегуват, че Жерар Депардийо ще се казва Жора Депардиев. И Бриджит Бардо, която от известна актриса се превърна в натраплив природозащитник, е готова да поиска руско гражданство, ако френските власти не спасят двата слона, болни от туберкулоза в зоопарка в Лион.

Миграция в Русия! – без Жерар Депардийо и Бриджит Бардо да си спомнят за  гросмайстор Гари Каспаров или за пънк-групата “Пуси райът” (Pussy Riot) – трите момичета, осъдени на 2 години затвор затова, че са изпяли “Богородице Дево, прогони Путин!”. А Жерар Депардийо казва, че обича руската демокрация! Миграцията запад-изток не е само „артистична”, тя е и „данъчна” – броят на французите с руски паспорти е повече от 4 500, на германците – повече от 1000, на желаещите да получат руско гражданство косовски сърби – около 20 000.

В „Стреляй смело, гпупако!”, статия за новогодишния поздрав на президента Плевнелиев, седнал в кресло, а не изправен, Кеворк Кеворкян разказва една история за Гаро и Крикор: „След 1944 г., увлечен от пропагандата за социалистическия рай в Съветска Армения, Гаро решил да отиде в Ереван – уговорили се, че ако всичко е наред, ще се снима прав, ако обаче раят не струва – ще се снима седнал. Гаро заминал за Ереван и оттам пратил снимка, на която се снимал легнал на земята!”

В следващите дни или месеци се очаква Жерар Депардийо да се снима легнал на пода – признак, че руският рай не струва нищо, или признак, че е изпил повече водки? Според хронобиологията, от смяната на часовите зони пътниците, които летят в посока запад-изток, развиват по-изявен jet lag syndrome (сънливост, отпадналост, умора), отколкото пътниците, които летят в посока изток-запад. Още едно доказателство, че The West is best  (Западът е най-хубав). Или поне…

– Понякога – както отговорил Борхес на човек, който го запитал „Вие сте Борхес, нали?”

 

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.