Home » Авторски страници

Протест срещу незаконен строеж на хълма Бунарджика в Пловдив

2012.12.05 Няма коментари
Spread the love

В четвъртък, 06.12.2012 г., гражданската инициатива “Да спасим Бунарджика от незаконното строителство” организира от 8.30 до 10.00 ч. протест пред Общинския съвет в Пловдив срещу подкрепата от властите за незаконния строеж на хълма Бунарджика на фирмата “Галакси Пропърти Груп”.

Строежът на частен бизнес-клуб на хълма е незаконен, тъй като паркът на хълма е паметник на градинското и парково изкуство и според закона за културното наследство следва да бъде еднакво достъпен за всички граждани, а проектът на фирмата предвижда ограничен достъп само за допускани от нея лица на контролираната от нея територия на парка. Освен това фирмата вече е извършила тежко нарушение, като е разрушила много скали на хълма, за което прокуратурата в Пловдив предпочита да си затваря очите.

Пловдивчани са решени да се изправят срещу корупцията и беззаконието !

Гражданската инициатива готви Открито писмо до председателя на ЕК Жозе Барозу, за да го информира, че при описания подход на кмета и общинските съветници към културното наследство на “Хълма на освободителите”, Пловдив не е достоен да бъде културна столица на Европа.

Проектът на писмото ще бъде връчен на общинските съветници и ако до 15.01.2013 г. те не спрат строежа и не организират обществено обсъждане за бъдещето на парка “Хълм на освободителите”, то ще бъде изпратено на г-н Жозе Барозу.

 

Гражданска инициатива “Да спасим Бунарджика от незаконното строителство”

 

————————————————————————————

.

ПРОЕКТ ЗА ОТВОРЕНО ПИСМО

до г-н Жозе Барозу, Председател на Европейската комисия

 

   Уважаеми г-н Барозу,

Нашият град Пловдив, един от най-старите градове в Европа, кандидатства за Европейска столица на културата.

Ние обичаме града си и бихме се радвали той да бъде удостоен с тази висока чест, но за съжаление трябва да Ви информираме, че към настоящия момент това би било незаслужено, тъй като кметът и общинските ни съветници не се отнасят подобаващо към културното наследство в Пловдив.

Един от хълмовете в нашия древен град, „Хълмът на освободителите”, е обявен за културно наследство като паметник на градинското и парково изкуство. Според българския закон общините гарантират равен достъп до недвижимите културни ценности. Но с Хълма на освободителите това вече не е така, защото кметът на града ни е одобрил строителството там на частен бизнес-клуб с  ОГРАНИЧЕН ДОСТЪП на фирма за производство на ракия. При строителството на този клуб вече бяха унищожени с багери много скали в парка. Някои общински съветници обещаха да проверят какво се случва, но досега не са направили нищо. Тази липса на култура би отивала повече на известния български литературен герой Ганьо Балкански.

В затворения за обикновените граждани на града клуб ще има стаи за почивка и спа-помещения за бизнесмените от клуба. Вероятно от там те ще се наслаждават на културното наследство – парка на хълма.  Този скандален случай би бил съпоставим с това ако например кметът на Ню Йорк разреши в Сентрал парк строителството на затворен частен бизнес-клуб на фирма – производител на уиски…

Поради гореизложеното Ви молим, уважаеми г-н Барозу, председателстваната от Вас Европейска комисия да не дава засега съгласието си нашият град да бъде Европейска столица на културата, защото една такава столица следва да дава пример на другите градове за опазването на културните ценности и гарантиране на всяко лице на равен достъп до тях.

Това, за съжаление, кметът ни от политическа партия ГЕРБ и мнозинството от общинските ни съветници, както ви описахме – не правят. Ако те променят поведението си спрямо този случай към законност и култура своевременно ще Ви информираме.

Прилагаме извадки от текста на нарушения Закон за културното наследство.

 

С уважение: 

Гражданска инициатива „Да спасим Бунарджика от незаконното строителство”, Пловдив

 

Из  ЗАКОН ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО

Чл. 2.  (2) Културните ценности са обществено достояние и се ползват със закрила от държавни и общински органи в интерес на гражданите на Република България.

Чл. 3. (2) Правото на достъп до културното наследство е възможност да се ползват културните ценности, като се осигури физически или интелектуален достъп до тях, без да се увреждат или подлагат на риск.

Чл. 3. (3) Държавата, общините и частните лица създават условия и гарантират на всяко лице равен достъп до културни ценности

Чл. 4. Държавната политика по опазване на културното наследство се провежда от министъра на културата във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод на Българската православна църква и централните ръководства на другите регистрирани вероизповедания, и със съдействието на гражданското общество.

Чл. 6. Културно наследство са:

5. образци на парковото изкуство и ландшафтната архитектура;

Чл. 17. (1) Кметовете на общини организират и координират осъществяването на политиката по опазване на културното наследство на територията на съответната община, като:

1. оказват съдействие при извършването на дейности по издирване, изучаване, опазване и популяризиране на културните ценности съобразно правомощията си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.