Home » Авторски страници

Краят на света ли?

2012.12.14 Няма коментари
Spread the love

“Свършекът на света” през погледа на един вярващ човек

 

Карикатура:  smeshno.org

Като един нормално мислещ човек не мога да схвана каква е тази олелия за края на света. И се питам насред това къде е Църквата, къде е мюфтийството? Тази евтина пропаганда, която се бълва навсякъде по телевизии, радия, вестници, интернет… Да, евтина сензация, но тази евтина сензация може да ни излезе скъпа и солена.

Те Маите по техният календар били предсказали края на света. Аз съм далеч от мисълта, че този народ е искал да каже това. Достатъчно развита цивилизация са били, но да сте видели някой да ви покаже артефакт от времето на маите, в който да става дума за край на света? Това го е родил някой болен мозък или някой, което е искал да се възползва от склонността на хората да се поддават на масови психози, с комерсиална цел.

Маите, впрочем, ако са знаели кога ще е краят на света, са щели да предскажат и тяхната пагуба, предполага се. Че ще изчезнат от лицето на Земята и след тях ще останат само сегашните неща, които някои нумеролози, астролози и какви ли не шарлатани се опитват да лансират. Малко теология трябва, за да се разбере, че никoй на този свят не е способен да предскаже свършека на света.

Всички Божи пратеници, които са били на Земята, всички с изключение на един, не са знаели за такива неща. Само Ной (Нух) е знаел, бил предупреден за настъпването на края на света, който е познавал, за Потопа.  Казано му било да построи кораб, където да се поместят неговите деца и най-близките му, и по един женски и мъжки индивид от различни животински видове. Останалите Божи пратеници, с които е бил Всевишният, не са знаели за подобно нещо. И хоп, в един момент някой решава, че на 21.12.2012 година ще настъпи краят.

И другото, което е, че всички вярващи християни, които са запознати с Библията, се подават на тези лансанировки, а пък за мюсюлманите да не говорим. Боже мили, смили се над тези хора, помогни им… Доста християнски духовници преди време (и най-вече в средните векове) са се опитвали да предричат края на света, но краят принадлежи само на Този, който е и Краят, и Началото. И това е нашият Tворец.

Като човек, запознат и с Библията, и с Корана, мога да кажа, че там никъде не е споменато, че някой народ ще предскаже края на света. Виж, за края на много народи знаем… Аз вярвам в съдбата, която ми е предначертана, вярвам във всички Божи пратеници, вярвам в писанията, изпратени на тях, но ето в това не вярвам. И се сещам за един пример с Насрадин ходжа. Попитали Насрадин ходжа: “Ходжа, ти си учен човек, умен – кажи кога ще дойде краят на света”. А той почесал брадата си, погледнал ги и им казал: “За всеки краят на света идва различно, за едни по-късно, за други – по-рано. Ето това е краят на света”, отговорил той.

 

Нури Джурин

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.