Home » Е-Списание

Инициатива за посмъртно награждаване на Лиляна Паница с орден “Стара планина”

2012.12.09 Няма коментари
Spread the love

Сайтът www.jaffaball.net, който излиза в Тел Авив на български език, отвори подписка в подкрепа на предложението на Самуел Ардити от Израел и на Иван Генов от България до президента на Р. България да се награди посмъртно Лиляна Паница с орден “Стара планина”- I степен, за заслугите й при спасяването на хиляди български евреи по време на Втората световна война. Еврочикаго препубликува молбата на г-н Ардити до българския президент и се присъединява към инициативата за награждаването на Лиляна Паница.

 —————————–

Лиляна Паница е била лична секретарка на комисаря по еврейските въпроси в България Александър Белев. Постъпва на работа по негова покана през 1942 г., след като и двамата са работили в Министерството на вътрешните работи. Според някои изследователи е била е най-довереният му човек. На своята машина тя напечатва споразумението “Белев – Данекер” за депортацията на евреите от Беломорска Тракия и Македония. По това време еврейските ръководни среди и българската общественост нищо не знаят за готвената широкомащабна акция за изследване. Лиляна Паница е тази, която първа информира ръководството на Консисторията в България за опасността евреите да бъдат изселени. Действията й са от решаващо значение за мобилизиране на българската общественост в защита на българските евреи.

След идването на новата комунистическа власт в България, в началото на 1945 г. г-ца Паница е изправена пред т.нар. Народен съд по обвинение, че като чиновник в Комисарството по еврейските въпроси е съдействала “при провеждане на взетите мерки за гонение на евреите и е използвала служебното си положение за добиване на лична облага”. На 2-ри април с.г. е призната за невиновна. Дни по-късно обаче е зверски пребита в едно от мазетата на милицията. Умира преди да навърши 30 години. Постъпката и личността на Лиляна Паница са държани в забрава много години.

.

————————————————————————

.

Самуил Ардити – Израел
Ул. Ашомер № 14
Холон 58272- Израел
Телефони : 972-3-5044703 , 972-777504470
Факс : 972-722356617
Мобилен : 972-522571684
E-mail : [email protected]

 

Молба до Президента на Република България

.

Предмет : “Стара планина” първа степен за Лиляна Паница

 

Уважаеми г-н Росен Плевнелиев,

През 1943 г. Лиляна Паница е частна секретарка на комисаря по еврейските въпроси – Александер Белев. Тя има достъп до тайни документи, от които узнава, че се готви депортация на българските евреи и техните братя от Македония и Беломорието. Ето как действа Лиляна, за да помогне и спаси евреите:

1. Въз основа на поверителната информация, която притежава, тя предупреждава еврейски семейства в София за евентуални обиски и нощни арести.

2. На 08.03.1943 г. рано сутрин, предава на еврейският водач, д-р Нисим Буко Леви, строго секретната информация относно пъкления договор Белев – Данекер за депортирането от България на 20 000 евреи, включително тези от новите земи. След като е предупреден, еврейския спасителен комитет води силна защитна кампания, която влияе на българската гражданска общност.

3. След това, в течение на половин година открива тайните на КЕВ на еврейските водачи: първо на д-р Нисим Буко Леви и второ на Витали Хаймов.

С тези смели деяния Лиляна Паница прави голям риск за живота си. Нейният принос за спасяването на българските евреи е огромен. Тя спасява честа на България за веки веков.

Преди шест години подадох молба до института “Яд вашем” в Йерусалим Лиляна Паница да бъде провъзгласена за “Праведница на народите по света”. Молбата ми бе отхвърлена с несъстоятелни доводи. От тогава полагам големи усилия да анулирам решението, но за съжаление до сега не успях и решението е в сила до днес.

За българските евреи, които живеят в Израел, Лиляна Паница е “праведница”. За българския народ тя е национална героиня. Отговорът даден от “Яд вашем ” е до голяма степен технически.

Бих помолил, г-н президента на република България да обсъдите възможността Лиляна Василева Паница да бъде посмъртно наградена с гражданския орден “Стара планина” първа степен. Би било добре това да стане при празнуване на седемдесет годишнината от спасяването на българското еврейство, която ще се чествува наскоро. Така България ще отдаде почит на големия подвиг на Лиляна Василева Паница.

Приемете моите дълбоки почитания към Вас и българския народ!

Самуил Ардити

жител на Израел, евреин от български произход

.

————————————————————————————–

Бел.ред:  Подписката за посмъртното награждаване на Лиляна Паница може да бъде подкрепена чрез написването на имена и коментари под писмото на г-н Ардити до българския президент, публикувано в www.jaffaball.net.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.