Home » Авторски страници

Френски урок по конституционно право

2012.12.29 Един коментар
Spread the love

Сталин обичаше да казва „С ‘Калашников’ всичко можеш да правиш, освен да седнеш върху него…”. Тази мисъл важи и за Демокрацията. Върху нея също не може да се седне. Това доказаха членовете на френския Конституционен съвет, които в последните часове на 2012 г. отхвърлиха 75-процентовия данък. Техните аргументи са толкова силни, че бягството на богаташите към съседните страни отива на заден план. Становището им е безапелационно: данъкът е противоконституционен!

Гласуваният от Парламента закон визира около 1500 френски граждани, печелещи повече от 1 милион евро на година. От каквато и страна да бъде разгледан този данък, той има наказателна оценка към част от населението на страната. Членовете на Конституционния съвет изразиха учудването си – първо от непознаването, и второ от погрешното тълкуване на Конституцията от страна на управляващото мнозинство.

Целта на данъчната система във Франция е социалната справедливост. Тя разбира се не се отнася само за една или друга част  от населението, а за всички. Но нейното постигане и поддържане не е нещо лесно и едноизмерно. Базата на данък общ доход не е портфейлът на личността, а на „семейното огнище”. На семейството се гледа като на предприятие. То има приходи и разходи. Облага се това, което остава, след като всички задължения са изплатени. Дори и една личност се счита за „семейство”, защото „тя” може да издържа деца в училищна възраст до 28 години, роднини с увреждания, дори и любовници, ако са официално декларирани пред данъчните власти.

75-процентивият данък беше най-силният предизборен лозунг на Франсоа Оланд – „Да се бръкне в джоба на богатите и да се подпомагат бедните!”. Оказа се обаче, че кризата не може да оправдае лошо обмислени депутатските амбиции. Най-големият специалист по конституционно право – професор Ги Каркасон (който участва в пресконференцията, посветена на българската Конституция на 27.09.2012 г. в БТА) предупреди няколко пъти социалистите, че този закон няма да мине. Въпреки това депутатите го гласуваха.

От Френската комуна са минали повече от 140 години. Благодарение на Гаврош и неговите братя, Франция е изградила институции, които гарантират правото на собственост и социална справедливост. Спокойното съжителство между бедни и богати е възможно и гарантирано благодарение на Конституцията. Всеки закон, който заплаши демократичното равновесие на страната, бива анулиран.

Това, което се случи в Париж на 29 декември 2012 г., показва, че в една действаща Демокрация дори и Президентът може да получи урок по конституционно право.

 

Божидар Чеков

Париж, 31.12. 2012 г.

 

One Comment »

  • Ценко Цонев said:

    “Президентът може да получи урок по конституционно право”…..

    Аз съм убеден, че президента знае много добре конституционното право (или ако не го знае, има кой да му подскаже….). Просто да се погазват законите си е запазена марка на социалистите по целия свят (под “социалистите” имам в предвид “не демократично” възпитаните властимащи…)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.