Home » Е-Списание

Отпечатана е марка, посветена на 100 години от разкриването на погребението на кан Кубрат

2012.11.06 Няма коментари
Spread the love

 

Българското Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е приело предложението на Евгения Димитрова, член на Международния организационен комитет за честването на 100-жодишнината от разкриването на погребението на кан Кубрат*, да се отпечата марка, посветена на този юбилей.

Маpката за 100-годишнината от pазкpиване погpебението на Кан Кубpат е вече отпечатана. Тя е по проект на Майя Чолакова и ще бъде валидиpана на 07.11.2012 г. (сpяда) от 10,30 ч. в Музея на съобщенията в Центpална поща в София.

Г-жа Димитрова, която е координатор за България на Международния комитет за честването, се надява към това събитие да има достатъчно медийно внимание и повече българи да станат притежатели на юбилейната марка и марките с персонални винетки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————————————

* През 1912 г. в пясъчните дюни на река Ворскла край село Малая Перещепина, на 13 км южно от град Полтава в днешна Украйна, е открито съкровище, датирано от различни изследователи от средата на 7-ми век до началото на 8-ми век. То е изключително богато и се състои от повече от 800 основно златни (25 кг.) и сребърни (50 кг.) предмети. Голяма част от находките, съдържащи шедьоври на византийското и персийското ювелирни изкуства, се съхраняват в Ермитажа. През 1984 г. немският учен Йоахим Вернер разчита монограмите на два от пръстените като „Ккубрату“ и „Кубрату Патрикиу“, с което свързва археологичния обект с Велика България на кан Кубрат. След разчитането на монограмите и установяването, макар и с десетилетно закъснение, чие е било намереното през 1912 г. край Малая Перещепина съкровище, идва и хипотезата, че това може би е и мястото на погребението на великия кан.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.