Home » Авторски страници, българи зад граница

Български Клуб на веселите и находчивите в Одеса – Трети сезон

2012.11.30 Няма коментари
Spread the love

На 30 ноември 2011 г. в столицата на хумора в Украйна – гр. Одеса (Украйна) ще сe проведе втората игра от четвъртфинала на третия сезон на Бесарабската лига Клуб на веселите и Находчивите (КВН), за Купата на Конгреса на българите в Украйна. КВН е състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други. За българската общност в Одеса това е най-мащабното и най-очакваното събитие на годината. За трети път Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, с подкрепата на Българския младежки клуб „Актив“, организира състезание по хумор между български отбори от Бесарабия.

Този сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна ще състои от пет игри. Първата игра се проведе на 21 ноември. В нея участваха отборите „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски Трандафял“, „Лудички“ и „Сляпа уличка“, като първите три преминаха в полуфинала. Още три отбора ще бъдат определени днес (на 30 ноември), след като ще завърши хумористичната надпревара между отборите „Супер Троенци“, „Три Пиперя“, „Шопски диалект“, „Чийшийска мафия“ и „Бабините Трънки“. Полуфиналът ще се състои отново от 2 игри и ще се проведе към края на февруари 2013 г. Финалът, традиционно, се повежда през април. Тогава ще бъде определен победителят на третия сезон, който ще спечели голямата награда – едноседмична почивка в България за целия отбор.

Днешната игра е с тема „Обещаното три години се чака“. В нея ще има три конкурса. Първият конкурс е традиционното „Приветствие“ с надслов „Лудите не ги сеят и те не никнат“. Вторият конкурс е „Загрявка“ («Разминка»). В него един от отборите задава по един въпрос, а задачата на другите отбори да даде остроумен отговор за 30 секунди. Последният конкурс е Домашно задание с надслов „Хубава песен сърце лекува“. Това е сценка с хумористичен и морално поучителен характер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Едно от нещата, което обединява стотици българи в Одеса е хуморът. Това го доказват и препълнената зала, която събира над хиляда души, и новите отбори, които тази година са 10. В третия сезон за пръв път се включиха и българи от с. Паркани, единственото българско село в Приднестровие (Молдова). Това е отборът „Шопски диалект“. Това мероприятие сплотява младото поколение българи в Одеса, а също така и създава мостове за сътрудничество с българи от Молдова. Приятно е да чуваш само българска реч, да видиш горди българи в залата. Културните мероприятия на роден език способстват на запазването и развитието на националната ни идентичност. А това е много важно да се прави именно в многонационалната Одеса, в която асимилирането е много лесно и бързо.“

Клубът на Веселите и Находчивите не е ново мероприятие за жителите на Украйна. Над 50 години това е една от най-гледаните игри. Но КВН на български език се проведе за първи път в Одеса през 2010. Тогава заявки за участие подадоха само 5 отбора.

Първият сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна състоя от 3 игри. Вторият сезон бе разделен на 4 игри, като тогава участие приеха 7 отбора. Всяка година отборът-победител заминава за едноседмична почивка в България.

Тук може да се видят видеоматериали от двата сезона:

1-ви сезон – http://www.youtube.com/playlist?list=PL0C208D9302D5A054
2-ри сезон – http://www.youtube.com/playlist?list=PL4CDD95C73AC460BF

За повече информация и контакти:  Алена Пепеляшкова – +38-098-211-86-74

 

Максим Димитров
Информационен портал на българите в Украйна

Бел.ред: Снимките са от първата игра (21 ноември 2012 г.).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.