Home » Авторски страници

АУБ Филм Фест ‘2012

2012.11.23 Няма коментари
Spread the love

Фестивал за късометражни филми в Американския университет в България ще покаже най-доброто за 2012-та. Второто издание на Фестивала „Бъдeте смели да създавате“ ще се проведе в университета от 23-ти до 26-ти ноември т.г.  АУБ Филм Фест е основан през 2011 г. от Александър Акоста Осорио – възпитаник на АУБ и служител в отдела на ECU за маркетинг и комуникации. В момента фестивалът се организира изцяло от филмови ентусиасти и студенти от университета.

По време на фестивала ще бъдат представени отбрани ленти на студенти на АУБ, които ще бъдат завъртени за първи път, прожекции от Европейския независим филмов фестивал (ECU), ЮЗУ „Неофит Рилски“, художествена академия SWAN и университета Уелс, Нюпорт (САЩ). Късометражни филми, заснети от студенти на АУБ под ръководството на Мелъди Гилбърт, режисьор и преподавател в АУБ, и наскоро представени в софийския филмов фестивал „So Independent”, също ще радват зрителите.

Георги Тенев, писател, драматург и режисьор, ще открие филмовия маратон в АУБ на 23-ти ноември от 18:00 ч. в аудитория „Андрей Делчев”, университетски комплекс „Скаптопара” на АУБ. Той ще даде съвети на младите видеографи, след което ще покаже „Хубен рисува пари”, чийто сценарист и режисьор е. Тенев е носител е на голямата награда „Prix Europa – най-добра европейска радиодрама” на Берлинския фестивал (1999) за съвместния авторски проект „Атолът“, заедно с Явор Гърдев и композитора Асен Аврамов. Постановки по негови текстове са играни в Германия, Франция и Русия.

Завършилият Лондонската филмова академия Ивайло Минов, възпитаник на АУБ, ще представи на фестивала „Обедна почивка“ и „Земята под нозете й“. Наградени филми на ECU ‘2012 ще бъдат част от програмата за втори път, представяйки най-доброто от 2012: „Золтан: Унгарският гангстер на любовта“ (Унгария), “Много по-добре“ (Австрия), „Калъм“ (Великобритания), „Малък крал“ (Гърция) , „Играта“ (Полша) и „Изгубена и намерена кутия с човешки чувства“ (Германия). Университетът на Уелс, Нюпорт ще бъде представен от студентските филми „88“ и „Писма до Ангола“, докато ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще участва със селекция от филми, предоставени от режисьора Алекс Кунчев. Художествена академия SWAN ще покаже пет късометражни филма, създадени като част от семинар за документални филми, проведен по време на второто издание на SWAN фестивала с подкрепата на посолството на САЩ в България.

Тази година програмата включва и семинар, наречен „48 часа“, където студентите ще имат само два дни, за да заснемат своите проекти, да ги редактират и да ги представят пред група от експерти. Идеята на семинара е да насърчи креативността, докато участниците работят под напрежение, в кратък срок и без бюджет. Изживяване, което много млади режисьори биха нарекли поучително и дори разтърсващо.

 

Албена Кехайова

За повече информация: +359 73 888 215

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.