Home » Авторски страници

Министерството на околната среда отново против екозоната „Рила Буфер”

2012.10.09 Няма коментари
Spread the love

На 9.10.2012 г. в София ще се проведе биогеографски семинар, организиран от Европейската комисия. Поводът е вече шестгодишното нежелание на МОСВ да одобри защитената зона по Натура 2000 „Рила Буфер”, предложена от екологичната общност през 2006 г., въпреки, че за това настояха десетки хиляди граждани и няколко мисии на Европейския парламент.

Министерството в разрез с всякакви научни аргументи за редките биологични видове в Рила е извадило от проекта си за зоната всички места от интерес за строителство и твърдо стои зад интересите на офшорните компании, желаещи да строят вилни селища в планината. Те са подкрепяни и от Министерството на земеделието и горите, което наскоро обяви продажбата на 60 декара ливади за ски писта до Трещеник. Районът на връх Нехтеница в Южна Рила е заплашен от застрояване.

Екозащитници реагираха с учредяването на инициативата „Да спасим Нехтеница”. Гражданската група „Алианс за Национален парк Рила” има алтернативно предложение на това на министерството и настоява вместо орязаната от чиновниците на МОСВ – лобисти на строителни групировки проектозона по “Натура 2000” в Рила, за защитена територия по европейската директива за хабитатите да бъдат обявени всички части на планината с височина над 1000 метра.

В момента 80 кафяви мечки от вида ursus arctos, живеещи в Рила в зоната от височина 1000 м. до границите на Национален парк Рила и природен парк „Рилски манастир”, не са защитени. Европейската директива и договорът ни за членство в ЕС ни задължават да ги защитим и затова е необходима зоната „Рила Буфер”.

„Алианс за национален парк Рила” заедно със „Сдружение за аграрни и еклогични проекти – ГЕО” са изпратили предложението си до Европейската комисия и възнамерявт да го внесат за разглеждане в ЕК и чрез евродепутати от Дания, Франция, Германия, Холандия, Гърция и Румъния.

За предложението са налице солидни научни аргументи от българските учени Жеко Спиридонов и Николай Спасов, които са изследвали кафявите мечки, а научните им приноси в това отношение са признати в Европа. Те пледират за създаването на буферни зони около националните паркове.

Природозащитниците призовават всички, които милеят за природата на Рила, да не допуснат унищожаването и чрез строителна инвазия. Европа очаква създаването на „Рила Буфер” и ни подкрепя в опазването на родната природа.

 

Добринка Лолова, „Алианс за национален парк Рила”

Васил Къдринов, „Сдружение за аграрни и екологични проекти-ГЕО”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.