Home » Е-Списание

Фирма “Овергаз” допуснала сериозни замърсявания на землищата на две села в Шуменско

2012.09.07 Няма коментари
Spread the love

Овергаз хванати в екологично замърсяване – информация от видео, качено в You Tube

5 септември 2012 г. Проверка на РИОСВ – гр. Шумен, сезирана от гражданско сдружение “Чиста България”, за екологични поражения в района на с. Костена Река. Разливът на отрови е станал преди около две седмици и е станал вследствие работата на румънска фирма, подизпълнител на “Овергаз”. В последния момент преди проверката от “Овергаз” започват да прикриват замърсяването, копаят и събират пръстта от разлива – но, както се вижда във видеоматериала, не обработват замърсените участъци с абсорбиращ материал. Не е ясно къде събраната замърсена пръст е откарана после и дали е била обработена така, че да се неутрализира замърсяването. В “Овергаз” най-вероятно са били предупредени за проверката.
.
http://youtu.be/eHrljf5x-Oo

.

Три дни преди това, на 2 септември т.г., в news359.bg излиза следната информация:

След преминаване на машините на „Овергаз“ се установи голям разлив на химикали при с. Костена река, Шумeнско. Природата е унищожена.

Въпросите които се задават са: Кой ще защити хората от селото и природата? Кой ще направи проверка на „Овергаз“, защо след като са направили разлива, са избягали? Къде е фирмата им с абсорбиращите материали? Беззаконнието ли е на власт?

Припомняме, че на 22.08.2012 г. се проведе мирен протест срещу изследванията, които фирма “Овергаз” прави в землищата на селата Овчарово и Костена Река. Проучванията за нефт и газ се извършват от румънска фирма подизпълнител.

Във видеоматериала по-долу може да се видят по-ясно мащабите на екологичните поражения, както и причините за тях. Човекът, който си е направил труда да заснеме този видеоматериал, казва, че е видял две малки преносими сонди, които са преминали през близкото с. Овчарово две поредни вечери. Замърсяването и пораженията са в протежение на километри. Първите къщи на село Костена Река са на стотина метра от изгорените от химическо въздействие треви и храсти и от заровени тук-таме в землището химически отрови.
.
http://youtu.be/EQSFINtQFR0

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.