Home » българи зад граница, Е-Списание

Семействата на арестуваните български моряци са в неведение, пишат открити писма

2012.08.20 Един коментар
Spread the love

Семействата на арестуваните български моряци от кораба “Св. Николай” са в неведение за това какво се случва с тях. Те са написали открити писма до премиера, външния и вътрешния министри и до председателя на парламента на Р. България, в опит да получат повече информация, както и правна регламентация и защита за задържаните им близки.

 

Днес стана ясно, че роднините на задържаните в Испания български моряци (за който случай Еврочикаго вече писа – „Сийборн Трейд“, „родено от морето“ на „Сийборн Ентърпрайзис“ ), че техните роднини не знаят какво се случва с тях. Това каза в ефира на Дарик радио Ивелина Атанасова, близка на капитана на кораба Иван Станчев.

“В петък капитанът се е обадил на дъщеря си. Провели са изключително кратък разговор. Оттогава нямаме никаква информация от Испания. Не знаем дали още са в Кадис, нищо не знаем”, сподели тя в ефира на Дарик.

Роднини и приятели на арестуваните в Испания българи се опитват да намерят повече информация за тях и съдействие от страна на българските институции. Те са подготвили открити писма до премиера Борисов, вътрешния министър Цветанов, външния Младенов и председателя на парламента Цачева, във връзка със задържаните си близки.

“Желаем дипломатическото представителство на България в Кралство Испания да установи правния статут на нашите близки, необходимостта от наемане на адвокати, както и тяхното физическо и психическо състояние. Имайте предвид, че членове от екипажа имат нужда от лекарствени продукти, надяваме се с Вашата помощ те да бъдат осигурявани”, пишат близките на задържаните българи. В писмата си те припомнят думите на премиера Бойко Борисов, който заяви преди дни, че службите не са имали възможност да предупредят техните близки за товара. “Изхождайки от Вашите думи, г-н министър-председател, че е не е имало начин българските служби да информират нашите съпрузи, синове и деца за превоза на наркотици, вярваме, че те са невинни!”, пишат роднините.

Близките на задържаните моряци искат и лична среща с българския премиер. “Вероятно разбирате в какво състояние сме в момента, поради липсващата информация за съдбата на нашите роднини. Очакваме Вашето съдействие!”, апелират те.

Задържаните късно вечерта на 13 август български моряци са застрашени от много сериозни присъди, ако се докаже тяхно участие в наркоаферата, при която на борда на „Св. Николай“ бяха намерени близо три тона кокаин. Те бяха заведени в изолатор на брега в испанското пристанище Кадис, но дали още са там, роднините не знаят.

В събота българската спецпрокуратура повдигна обвинение на управителя на базираното в Бургас дружество „Сийборн Трейд“ Дойчин Дойчев, което се води собственик на кораба (въпреки че, според някои медии корабът е бил продаден наскоро на английска фирма, след като е бил пребоядисан и наречен “Св. Николай”). Дойчев е обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на наркотици. Такова обвинение е било повдигнато и на Руслан Колев, сочен от българското МВР за организатор на наркотрафика .

В българското медийно пространство почти никой продължава да не се интересува, впрочем, от въпроса как, от кого и пр. е било създадено дружеството „Сийборн Трейд“. Въпреки, че е повече от ясно – не само заради участието на специални служители от четири държави в т.нар. операция „Еспартана“ (в резултат на която беше намерен кокаинът на борда на “Св. Николай”) – че аферата е международна.

 

Еврочикаго

One Comment »

 • Mariana said:

  Близките на моряците се ядосаха на Борисов

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=951590

  Коментарите на премиера и на вътрешния министър за случилото се с моряците в Испания са твърде прибързани. На това мнение са близките на арестуваните българи, които в сряда се срещнаха с министър-председателя.

  След срещата стана ясно, че Бойко Борисов е ядосан на моряците ни, защото “уронвали престижа на страната ни”. Това се разбра от видеокадри, разпространени от правителствената пресслужба.

  Роднините недоумяват защо е допусната камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера. “Извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите, кадрите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни”, коментират близките, които все пак благодарят за срещата.

  Според тях не се знае на каква почва лежат твърденията на Борисов и Цветанов, тъй като било видно, че двамата “изобщо не са наясно с корабната служба”.

  Афишираните твърдения, че корабът “Св. Николай” е бил наблюдаван от осем месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. “Това е така, тъй като още на срещата с министър-председателя той обяви за виновни нашите близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна”, пишат те в писмо, изпратено до медиите.

  По думите на премиера, когато “моряците са разбрали за товара, е имало как да сигнализират”. “Това практически е невъзможно, без да се установят всички положения за случващото се на борда”, твърдят семействата на моряците.

  Те казват, че Борисов е предложил “капитанът на кораба да поеме цялата отговорност”. Според тях това също е несъстоятелно, а и юридически невъзможно.

  Близките на моряците заявяват също, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване.

  Семействата все пак се надяват, след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването, да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с данните от испанските служби.

  Според информацията, разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 морски мили от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това означава, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци.

  Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. На срещата не е била предоставена никаква друга информация за тяхната съдба.

  ”Очакваме премиерът Борисов да не се “сърди” на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика”, казват близките. И допълват: “Надяваме се ние да не се “разсърдим”, когато всички положения излязат “на светло” и се установи невинността на нашите близки. Защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията “невинен до доказване на противното” в европейската Република България – липсва”, посочват в заключение роднините.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.