2024-04-19

1 thought on “Семействата на арестуваните български моряци са в неведение, пишат открити писма

  1. Близките на моряците се ядосаха на Борисов

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=951590

    Коментарите на премиера и на вътрешния министър за случилото се с моряците в Испания са твърде прибързани. На това мнение са близките на арестуваните българи, които в сряда се срещнаха с министър-председателя.

    След срещата стана ясно, че Бойко Борисов е ядосан на моряците ни, защото „уронвали престижа на страната ни“. Това се разбра от видеокадри, разпространени от правителствената пресслужба.

    Роднините недоумяват защо е допусната камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера. „Извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите, кадрите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни“, коментират близките, които все пак благодарят за срещата.

    Според тях не се знае на каква почва лежат твърденията на Борисов и Цветанов, тъй като било видно, че двамата „изобщо не са наясно с корабната служба“.

    Афишираните твърдения, че корабът „Св. Николай“ е бил наблюдаван от осем месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. „Това е така, тъй като още на срещата с министър-председателя той обяви за виновни нашите близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна“, пишат те в писмо, изпратено до медиите.

    По думите на премиера, когато „моряците са разбрали за товара, е имало как да сигнализират“. „Това практически е невъзможно, без да се установят всички положения за случващото се на борда“, твърдят семействата на моряците.

    Те казват, че Борисов е предложил „капитанът на кораба да поеме цялата отговорност“. Според тях това също е несъстоятелно, а и юридически невъзможно.

    Близките на моряците заявяват също, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване.

    Семействата все пак се надяват, след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването, да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с данните от испанските служби.

    Според информацията, разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 морски мили от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това означава, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци.

    Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. На срещата не е била предоставена никаква друга информация за тяхната съдба.

    ”Очакваме премиерът Борисов да не се „сърди“ на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика“, казват близките. И допълват: „Надяваме се ние да не се „разсърдим“, когато всички положения излязат „на светло“ и се установи невинността на нашите близки. Защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията „невинен до доказване на противното“ в европейската Република България – липсва“, посочват в заключение роднините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *