Home » Е-Списание

Гражданско сдружение предлага референдум за гласуването по интернет

2012.07.13 Няма коментари
Spread the love

Гражданско сдружение “Национално експертно обединение” (НЕО) е внесло уведомление в българския парламент за стартиране на подписка за свикване на референдум относно гласуването по интернет. От НЕО катерично заявяват, че не са политически обвързани, и че са против това усилията им да се използват за пропаганда.

“Инициативата за събиране на подписка за референдум – гласуване по интернет – не е функция на никоя политическа формация в България”, декларира в сайта си сдружение НЕО. “Политиците не направиха нищо, за да може гласуването по интернет да бъде законова възможност и да изравни шансовете на всички нас да упражним конституционното си право. Затова ние като граждани подехме инициатива за национално допитване. Кампанията за събиране на подписи се развива успешно и се надяваме да бъдем подкрепени от всички тези, които искат да имат избор!”


Милена Славова*, съпредседател на Инициативния комитет

Инициативен комитет, създаден от сдружение НЕО, внесе в Народното събрание уведомление за стартиране на подписка за свикване на референдум. Допитването до хората ще бъде за въвеждане на гласуване чрез интернет. Мотивите на Инициативния комитет, целите на сдружението, както и бланката за събиране на подписи, можете да намерите на www.neo-bg.org.

Събирането на в подкрепа за организирането на референдум за гласуване по интернет е събитие, което на първо време може да покаже доколко можем да надрастнем ролята си на избиратели и да се превърнем в граждани, които управляват живота си – свободно, открито и с чувство на отговорност.Точно в този момент всеки от вас може да изтегли образеца за подписката , да намери приятелите си, които да подкрепят идеята, а след това да изпрати по пощата листите.

Лесно би било да се излезе на улицата и да се наредим до масичките с табелки за организиране на референдум за АЕЦ„Белене“, против „Белене“ и т.н. Една политическа партия се похвали, че за броени дни е събрала почти 200 000 подписа в подкрепа на една, нека да го наречем спорна идея.Нима ние – свободните хора не можем да направим повече за нещо, от което ползите за обществото са очевидни. Защитавайки основната ни идея – гласуване на изборите по интернет, това показва, че всеки може да се превърне в организатор и създател на бъдещето в България. Не е задължителна публичност и дори знаменосци. Нещата са толкова прости, колкото е и самата възможност един ден от твоя компютър да избереш хората, които да те управляват.

Колко пъти сте говорили с приятели за тази възможност? Направете го отново, като преди това разпечатате един-два листа, на които те да се подпишат. Зад този акт не наднича политическо око, а ни гледа бъдещето.Нашето и на децата ни. На него ще се отчитаме!

 

 

Е-лекторатът

 

Да избираш политици с мишката пред компютъра не е като да пазаруваш по интернет. Дори не би трябвало да е като да си отваряш пощата или профила в социалното пространство. Това може да е много, много по-лесно. И колкото повече се работи в тази област, толкова по-сигурни можем да бъдем, че корупцията по време на избори ще е ограничена.

Но това означава неконтролируем избирателен процес! Хаос на електронни бюлетини! А и също и пренасочване на инструментите за агитация!

Добре дошли!

Струва ми се, че рано или късно гласуването по интернет ще стане факт – като плащането по банка, преброяването, та и запознанствата. В това отношение нашите политици са много, много изостанали. Любимата им тема са досиетата, доносите и компроматите. Вместо да обърнат внимание на своя електорат онлайн. Вярно, там е пълно с независими хора, които вече проявяват зависимост към злобни коментари по адрес на всички управляващи и опозиция.

За съжаление на партиите, поколението, което израстна без досиета, вече е зряло, създало семейство, крепящо на гърба си бизнеса или в една част емигрирало. То няма нужда от полит-агитация, дребни заяждания и стимулиране с партийни речи, а от свобода – на избора, на общуването и на бъдещето.

Статистиката – услужливата слугиня на фактите – уточнява, че над два милиона българи ползват Фейсбук. Дори овчарят на полето може да се похвали с достъп до мрежата. И понеже ние българите винаги имаме по-особено отношение към глобализация и прогрес, ми идва да кажа, че не просто пристъпихме в интернет-пространството, а буквално скочихме в него. Не само за да работим, да се срещаме и забавляваме там, а и за да търсим нов и по-съвършен свят, защото някой без да ни пита посегна на реалността ни с: „Това е мое, останалото – ваше.”

Повече от две десетилетия процентът на негласуващите, ядосаните и кандидатите за еднопосочен билет на Терминали 1 и 2 расте. По време на избори изпаднали в цайтнот партии хвърлят мрежите си върху тях. От време на време улавят група ентусиасти, консервирали своята наивност. Но скоро след това се оказва, че разопакован от плакатите с обещания, електоратът изнемогва. И започва да се оплаква, защото е безсилен да промени статуквото.

Гласуването по интернет води със себе си въпроса трябва ли всички българи да са регистрирани потребители? Както и ще може ли да се осигури достъп до мрежата на социално слабите?

Разходите, които всяка една политическа партия бълва за агитация и реклама, спокойно могат да бъдат редуцирани с цел компетентност на своя електорат. Това е първото, което се сещам. А съм сигурен, че начините за решаване на всички въпроси са много повече. Става дума за воля това да се случи. Налице са предпоставки, говорещи в полза от този тип гласуване. Англия, Ирландия, Швеция, Франция – тези страни въведоха със закон интернет гласуването. Ще кажете – нашата демокрация не е дорасла за подобна стъпка. Бих репликирал, че когато утре решите да напускате България, именно към тези държави вероятно ще се насочите. Мислите ли се за недорасъл? А и освен това повечето Западни страни акумулират потенциал, който не може да си намери място по нашите ширини.

Нашият компютър се превърна в нашия паспорт. Той е и електронния ни подпис, пощенската ни кутия, тефтерчето ни, билетът ни за чужбина. А защо не и урната. Щом човек може да прехвърля пет лева от Каварна до Петрич с помощта на съответната регистрация и кликване, защо да не поставя депутати в парламента по същия начин, да избира президент и да праща избраните в Европарламента? Банката е една от най-солидните институции у нас, наред с Парламента.

Всъщност, от чисто човешка гледна точка, ние не сме за пет лева, нито за десет. По-скоро ценностите ни се крепят около желанието да подредим бъдещето си по правилния начин в България. Твърде много жертви дадохме в стремежа си да експериментират върху ни. Възможността да избираме не управляващи, а хора, които да ни ръководят, по интернет, би накарало политическата система у нас да погледна на електората си като на човешки същества, с които заедно живее, работи и споделя общо небе. „Партийните бюра” ще станат по-раздвижени, а лидерите – ще им се наложи да напуснат дебелите стени на своите институции и вместо кебапчета и кюфтета, да раздават книги за обучения и техника. Би било и по-евтино.

 

Мариан Желев**

 

—————————————————————

* Изявлението на Милена Славова е качено на стената й във Фейсбук.

** Текстът на Мариан Желев е публикуван в сайта на сдружение НЕО.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.