Home » българи зад граница, Избрано

Българите в Истанбул искат да имат свое училище

2012.07.03 Няма коментари
Spread the love

Съвместно издание на български, турски и английски, което да описва историята на българската общност в съвременна Турция, ще подготвят Министерството на външните работи и  Настоятелството на Фондацията на „Православната църква на Българската Екзархия” в Истанбул като част от инициативите във връзка с честването на 135-годишнината от Освобождението на България през следващата година.

„В Истанбул има много неща от нашата история, които не са достатъчно добре познати не само на българското общество, но и на огромния туристически поток, който минава през града. Освен Желязната църква, със сигурност има и много други обекти, свързани с история ни, които заслужават да бъдат част от туристическите обиколки на Истанбул”,  каза външният министър Младенов на пресконференция с представители на Настоятелството, които са на посещение в София.

Министър Младенов и делегацията на цариградските българи са обсъдили възможностите, с които българската държава може да помогне на българите в Истанбул във връзка с реставрирането на имоти, възстановяването на българското училище, отпускането на стипендии за обучение в България, подпомагането на малка група възрастни български граждани, останали без възможност за достъп до социалните системи на България и Турция.

„Искаме да имаме училище. Децата ни не говорят добре български, защото отиват да се учат в чужди училища”, категоричен бе Васил Лязе, дългогодишен председател на Управителния съвет на Фондацията.  Димитър Атанасов, един от най-видните и уважавани представители на българската общност в Истанбул, благодари на МВнР за вниманието към проблемите на българите в Истанбул.

Николай Младенов награди със „Златна лаврова клонка” на МВнР Любен Чалмов – заместник-председател на Настоятелството, и Милко Печатиков – отговорник по финансовите въпроси. „Отдаваме почит на усилията, които ръководството на Настоятелството полага, за да може да запази истинската същност на културно-историческото ни наследство в Истанбул, да запази жив духа на хората, които през вековете са ни позволили ние днес да сме тук и да се наричаме българи”, обобщи министърът.

 

Източник:  МВнР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.