Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите в Одеса ще почетат Ботев и загиналите за независимостта на България

2012.06.01 Няма коментари
Spread the love

Паметникът на Ботев в Одеса. Снимката е от откриването му.

Одеса, Украйна. На 2 юни от 10 часа ще се състои поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровския сквер. Мероприятието се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ с участието на Български младежки клуб „Актив“ и учебно-просветния център «Аз Буки Веди». Да почетат  Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта  на България са поканени всички неравнодушни одески българи. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ ще рецитират стихове на Христо Ботев и ще пеят песни, свързани тематично със събитието.

Христо Ботев се е учил във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 г. възглавява българското национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България. Паметникът на великия поет и революционер Христо Ботев бе открит по инициатива на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» през 2009 г. Архитект на паметника е Владимир Глазърин, скулптор – Таисия Судбина.

 

Максим Димитров,
Пресцентър на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.