Home » Е-Списание

“Тук-Там”, сдружение за българи, завърнали се в родината

2012.05.30 Няма коментари
Spread the love

Сдружението, представено от един от неговите основатели

 

“Тук-Там” е общност, сдружение, инициатива или какъвто термин ви е присърце, което свързва българи с опит в чужбина. Основано през пролетта на 2008 г., сдружението и до днес създава социална среда на завърналите се в родната страна. Оказва се, че туктамовци имат завидна енергия и идеи, които “Тук-Там” фокусира в проекти със смисъл. Откъде името? Просто хрумка – били сме там, сега сме тук.

“Тук-Там” работи. Работи много! Създаваме контакти, споделяме опит, развиваме общи интереси и работим по различни общественополезни проекти. Ето малко повече за тях:

Кариера в България: Защо не? (Следващото издание е на 13 септември 2012 г.)

Ежегодният форум “Кариера в България. Защо не?”, който прави заедно с фондация „Идентичност за България”, събира на едно място българи, учили и работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи фирми в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън, искащи да намерят най-доброто място за реализация.

Над 3500 кандидати са участвали в четирите години на форума, където около над 200 водещи фирми в България се представиха с щандове, фирмени презентации и семинари, а над 30 водещи мениджъри споделиха своя опит.

Образование в чужбина

Проектът “Образование в чужбина” включва сайта edu.tuk-tam.bg, на който студенти в чужбина споделят своите впечатления от висшите учебни заведения, в които учат. Целта ни е да направим този онлайн портал полезен за бъдещите български студенти в чужбина като постоянно включваме още информация и увеличаваме броя на университетите.
Вече имаме събрани над 250 интервюта с българи, учили в университети в целия свят! Вие също можете да се включите, като споделите своя опит!

Рецепти за успех

Сдружение “Тук-Там” и фондация “Заедно в час” представят съвместна инициатива, която се състои в поредица от срещи с лектори, които ще споделят своите рецепти за успеха в България. В осемте издания на форума са взели участия Соломон Паси, Левон Хампарцумян, Роман Василев, Калин Врачански, Камен Донев, Стийв Кайл, Маги Малеева и Маги Халваджиян.

Networking събития

Сдружението работи и за осигуряване на добра среда на завърналите се. Организираме различни събития, които целят да дадат възможности на хората да се запознаят и да завържат полезни контакти. Всяка седмица има редовна среща, а няколко пъти годишно правим по-големи събития за над 100 човека. През годините над 50 събития са събрали повече от 3000 гости! Ще се радваме с ваша помощ да направим събития из цял свят като това в Лондон наскоро.

Професия и образование за мен (MyWay)

Изборът на професия и образование не е лесен и младите хора често имат нужда от подкрепа в тази насока. Проектът MyWay е в помощ на учениците, като ги насочва и информира за възможностите за академична и професионална реализация. Това се постига чрез личностна ориентация, информация и мотивация на учениците по време на персонални срещи в училище с ментори.

Гид на новодошлия

Стартирахме проект, с който искаме да предоставим практическа информация, с която да направим завръщането по-леко за всички. През последните 5 години над 90 000 българи се завърнаха (по данни на НСИ) и много от тях вероятно са се сблъскали с различни предизвикателства. Някои имат най-големи проблеми при легализирането на диплома, друг е забравил да си плати здравните осигуровки, а трети се опитва да си намери квартира в нов град.

Затова искаме да помогнем със съвети и полезна информация на всички завръщащи се да се справят по-бързо и лесно с трудностите.

 

 

Бойко Благоев

.

Контакти със сдружението:

Mail:                           [email protected]
Facebook group:         http://www.facebook.com/groups/8916792214/
Facebook page:          https://www.facebook.com/tuktam
LinkedIn:                    http://www.linkedin.com/groups?home=&gid=660497
Youtube:                     http://www.youtube.com/tuktambg

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.