Home » Авторски страници

Защо мухлясват костите на баташките мъченици? – Отворено писмо до институциите

2012.05.15 2 коментари
Spread the love

 

До Президента на Република България г-н Росен Плевенлиев
До Министър-председателя г-н Бойко Борисов и Министерски съвет на Република България
До Народно събрание на Република България
До Министерство на културата
До Главният Прокурор на Република България
До Медиите в Република България

.

ОТВОРЕНО ПИСМО
от
Инициативен комитет в защита на Църквата-музей „Света Неделя“- град Батак

.

              Уважаеми Госпожи и Господа,

Като част от гражданското общество не допускаме, че  не знаете за противозаконните действия, извършвани в Църквата–музей „Света Неделя“ в град Батак. Вече има и официално становище на експерти за заличаване на безценни исторически доказателства. И тъй като това е травматична тема, обяснимо е обществото да се опасява от промяна на историята на България. Нежеланието на Пловдивска Митрополия да се съобрази с направените предписания считаме за грубо и явно поругаване на държавността и върховенството на Закона.

Църквата-музей „Света Неделя“ в гр. Батак е недвижима културна ценност с категория „национално значение“ (обявена в ДВ, бр. 52/1977 г ).
„Света Неделя” никога не е била действащ храм от момента на извършените зверски убийства. По волята на батачани тя не е ползвана за богослужения от 4 май 1876 година.

В дописка до вестник „Народний глас“ от 25 февруари 1880 г. може да бъде прочетено посланието им да не се извършват богослужения в храма.

Без да бъде поискано разрешение от Министерство на културата за промяна на статута и предназначението по законно установеният ред, Църквата–Музей „Света Неделя“ в  гр. Батак се използва като действаща църква от страна на Пловдивска Митрополия. В интериора на църквата са извършени незаконосъобразни промени. Костите на Баташките мъченици са извадени от пригодения от специалисти за консервация и съхранение саркофаг и са положени в златисти сандъци, при които има конденз.

Влагата, създадена от конденза, се стича върху костите и е налице образуване на плесен и мухъл, водещ до унищожаването им. Следите от мухъл се виждат на снимков материал, който ви изпращаме.

Ежедневното палене на свещи отделя сажди, които полепват по стените на храма и заличават следите от кръв и стенописите, а това са исторически доказателства.

От становището на Министерството на културата изх. № 93-00-13 /06.04.2012 г. става ясно, че не е постъпила документация, съгласно чл.83 от ЗКН, по реда на чл. 84 от ЗКН, с искане за съгласуване на намеси в интериора на църквата „Света Неделя“, гр. Батак.

В Република България всички граждани и институции следва да зачитат върховенството на закона!

Предприеманите действия от страна на Пловдивска Митрополия показват явно незачитане на законите в държавата и волята на батачани, църквата да не бъде действаща, което те многократно са заявили, за което има съхранени исторически документи. Съвсем неслучайно е построен нов катедрален храм „Успение Богородично“ на няколко крачки от „Св. Неделя“.

Считаме, че дарението на Църквата–музей „ Св. Неделя“ на Пловдивска Митрополия е извършено прибързано, без да бъде чуто мнението на батачани и българите.

Замисълът на построената Църква „Успение Богородично”, в непосредствена близост до Църквата –музей „Света Неделя“, е всички богослужения да бъдат извършвани в „Успение Богородично”, а Църквата-музей „Света Неделя“ да остане съхраняваща спомена за Епопеята Батак.

Едва ли е случаен фактът, че Църквата–музей дълги години беше един от най-посещаваните туристически обекти.

Църквата-музей „Света Неделя“  принадлежи духовно на цяла България и е историческа поука за цял свят. Длъжни сме пред поколенията и историята да я съхраним в автентичния й вид, доказателство за силата на българският дух!

Искаме да знаем какви действия са предприети след излизането на Становището на Министерството на културата, изх. № 93-00-13 /06.04.2012 г., и защо към настоящата дата, 38 дни след това становище, в Църквата–музей „Света Неделя” продължават незаконосъобразните ежедневни богослужения? Защо държавата не пристъпва към прилагане на административните мерки и оставя институцията – Пловдивска Митрополия да продължава публично да нарушава законите на Република България и да демонстрира върховенство над законите, както с действия, така и чрез Декларации, изнесени в публичното пространство

Настояваме да бъде изпратен екип от специалисти за отстраняване на констатираните нанесени щети. Както и да бъде проверено доколко законосъобразно е била прехвърлена собствеността. Има противоречие за собствеността, храмът е бил публична общинска собственост, но едновременно с това и национален паметник на културата. Според решение № 477 /31.03.2011 г. на Община Батак е извършена  промяна на собствеността от публична общинска в частна общинска собственост, която е дарена безвъзмездно на Пловдивска Митрополия.

 

Прилагаме:

1. Снимков материал, доказващ наличието на мухъл и плесен по костите
2. Кратка историческа справка на Църквата-музей “Света Неделя“ , гр. Батак
3. Становище на Министерство на културата – изх. № 93-00-13 /06.04.2012 г.
4. Решение  № 477/31.03.2011 г. на Общината – гр. Батак

 

14.05.2012 г.

гр. Пазарджик              С уважение:

.                                                       1.  Даниела Гаджева
.                                                       2.  Атанас Георгиев
.                                                       3.  Иван  Кемилев
.                                                       4.  Костадин Щерев
.                                                       5.  Бисерка Деянова
.                                                       6.  Спаска Урушева

 

––––––––––––––––––––-

Решение № 477 на Община Батак

 

Становище на Министерството на културата

 

Историческа справка

 

Снимков материал:

 

 

 

 

 

 

2 Comments »

 • Mariana said:

  Институтът за исторически изследвания се обяви срещу смяната на предназначението на старата църква в Батак

  http://www.focus-news.net/?id=n1653396

  София. Научният съвет на Института за исторически изследвания смята за основателна преценката, че смяната на предназначението на Старата църква в Батак, от музей в действащ храм, е съвършено неприемлива и се обявява за запазване автентичния вид на този така важен исторически паметник (недвижима историческа и архитектурна ценност с национално значение – ДВ, 1977) и за възстановяване на неговия музеен статут. Това се посочва в позиция на Научния съвет на Института за исторически изследвания при БАН за църквата – костница “Св. Неделя” в Батак. Позицията е подкрепена с голямо мнозинство, на заседанието от 8 май 2012 г., където Научният съвет на Института за исторически изследвания при БАН разгледа писмото на Министерство на културата във връзка с промените, направени в църквата-костница „Св. Неделя” в Батак.

 • Mariana said:

  Изявление от Македонска патриотична организация „Пирин” – Чикаго до Президента на Р. България Росен Плевнелиев,

  свързано със статута на т.нар. Западни покрайнини
  и със съхраняването на черквата-костница „Св. Неделя“ в гр. Батак

  може да се прочете чрез следния линк:

  http://freemacedonia.net/img/STATII/PDF1_696.pdf

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.