Home » Избрано

Живи скелети в дом за деца в Плевен

2012.04.07 Един коментар
Spread the love

“Видях деца с увреждания на 16 г., които са 16 кг, и 10-годишни с тегло 5-6 кг. Нечовешко е!” Това каза здравният министър Десислава Атанасова след внезапно посещение в дома за медико-социални грижи в Плевен. Децата са 152, а персоналът 174 души – достатъчно са за по-адекватна грижа, заяви Атанасова. Въпреки че влезе изненадващо в приюта, тя разкри, че предния ден е изтекла информация за идването й.

“Намерих децата със сменени памперси в леглата, застлани с чисти чаршафи. До тях имаше персонал, но цялата сграда миришеше на урина. Когато слязохме в пералното отделение, попаднахме на напикани чаршафи”, заяви Атанасова.

От дома твърдели, че децата получават първо, второ и трето и се хранят с лъжици. Предварителен доклад обаче установил, че храненето продължава 5 мин, а ястията се смесват и се дават с биберон.

Имаше деца на 1,5-2 г., които почти не ходят сами в тоалетната, каза още Атанасова и назначи проверка. Здравният министър се натъкна и на странно дарение от играчки. “Беше в кашони, но главният счетоводител не знаеше какво има в тях, откъде е пратено и кой го е получил. Това означава, че в дома влизат дарения, без да се завеждат.”

Във фризерите пък не били открити пилета, готови за размразяване, както уверили от персонала. Предстои опис и инвентаризация на огромните количества памперси. Най-късно до седмица ще имам окончателен доклад и ще взема незабавно дисциплинарни мерки – ще има уволнения и предупреждения.

Обявен е конкурс за директор на дома, предишният е дисциплинарно уволнен за подобни нарушения.

 

Буряна Божинова,
24chasa.bg

One Comment »

  • Дaнъкoплaтeц said:

    Очаквам дуловската “юристка” с диплома от русенския “юридически” факултет да се самонагради със законен бонус от няколко хиляди лева, за тов, че е посетила тоя дом-конц-лагер и че е констатирала само, че германските конц-лагери по време на Втората световна война са живели къде, къде по сносно, отколкото в “обслужваноте” срещу заплати и бонуси от българската учдена комунистическо-милиционерска шуро-баджанашка нагла бюрокрация!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.