Home » Авторски страници

Студенти от АУБ ще представят България на най-голямото световно технологично състезание

2012.04.25 Няма коментари
Spread the love

Отборът на Американския университет в Благовград се класира на първо място в Imagine Cup България ‘2012 и заминава за Сидни, за да участва в най-голямото технологично състезание в света

 

Студентите Самер Ал-Бахлул, Агим Копали и Николай Георгиев под ръководството на преподавателят по компютърни науки в АУБ Стоян Бонев спечелиха българското издание на Imagine Cup ‘2012, организирано от Microsoft. Победителите ще заминат за Австралия през юли, за да представят България на световните финали.

Отборът на АУБ К-Vision грабна първото място с проекта C-Path в категорията „Софтуерен дизайн”. C-Path помага на хората с увредено зрение да се ориентират лесно в заобикалящата ги среда и да избягват препятствия, докато се придвижват. За участие в Imagine Cup България се регистрираха над 100 ученици и студенти, а до финала бяха допуснати 6 отбора. Отборът K-Vision събра най-много от гласове на представителното жури в състав: Евелин Велев (StartITSmart), Кирил Изов (Microsoft), Мартин Кулов (CodeAttest), Михаил Матеев (Infragistics), Ради Атанасов (OneBit), Росен Живков (Abilitics) и Румен Банов (Haemimont).

Според доц. Стоян Бонев, ментор на отбора, победителите в състезанието получават летящ старт, независимо от сферата, в която са решили да се реализират – да продължат образованието си в докторски степени в престижни университети, или да започнат работа в световноизвестни компании.  Състезанието Imagine Cup на Microsoft е най-голямото технологично състезание в световен мащаб, в което вземат участие над 300 000 младежи от цял свят. Imagine Cup цели да стимулира иновативността у студентите и учениците, като им поставя задача да създадат софтуерни проекти, които да намерят решение на някои от най-сложните световни проблеми и да допринесат за глобалното подобряване на благосъстоянието на хората.

 

Албена Кехайова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.