Home » Авторски страници, българи зад граница

Проектът „Our Bulgaria“ бе представен в Българското училище в Лондон

2012.04.02 Няма коментари
Spread the love

31 март 2012, Лондон.  В Българското училище към Посолството в Лондон цари радостно оживление. Денят е специален, защото две млади дами, свързани исторически с България, Мафалда и Олимпия Сакскобурготски, са поканени да представят пред учениците своя онлайн проект „Нашата България“ (Our Bulgaria). Проектът е създаден с идеята за набиране на средства във връзка с дарението на чешмичката от страна на българската общност във Великобритания. Инициативата вече няколко месеца вълнува българите тук, тъй като датата на откриването в Кенсигтън Гардънс предшества с няколко седмици началото на Олимпийските игри на Албиона.

В класната стая около гостенките се събира шумна и любопитна група. Уебсайтът е отворен и пред очите на деветокласниците се разкрива идеята на двете сестри за благотворителност. Тя е модерна, креативна, забавна и увличаща. Всеки, който желае да участва в начинанието, може да стане дарител като изпрати снимка, картина, колаж, стихотворение или текст, свързан с България, като заедно с това добави и своя принос от една лира (ако желае и повече) към сумата, необходима за построяването на чешмичката.

Намерението е сайтът да се популяризира навсякъде по света, за да се приканят млади хора и от други националности да проявят съпричастност към проекта. Отвсякъде долитат въпроси – как е възникнала идеята, в какво училище учат нашите посетителки, колко езика говорят, разбират ли български, посещавали ли са родината ни. Затрупани с интереса на децата, те отговарят с желание и ответно любопитство към своите домакини. Били са поканени да участват в инициативата от госпожа Мартина Хаджар, ковчежник на Лондонския Сити клуб, говорят три езика – испански, английски и френски, вече два пъти са пътували до България. Срещата е непринудена, тийнейджърски разностранна, неравноделна с въпросите и отговорите, които се сипят отвсякъде. По покана на Мафалда, двама от учениците, Радослав и Благомира, запяват българска народна песен. Отваряме кутия с шоколадови бонбони, разказваме, шегуваме се. Светът се разкрива някак по-пъстър и непринуден, разстоянията между България и Великобритания се скъсяват.

Каня гостенките ни да останат на урок по старобългарска литература в училището, който за всички нас ще бъде твърде необичаен. Защото трябва да го преподавам на… английски. Мафалда и Олимпия не знаят български и с огромен интерес наблюдават своите връстници как записват в тетрадките си плана от дъската с неразбираемите за тях кирилски букви – „Проглас към Евангелието“ – образец на старобългарската религиозна поезия.  Изпитанието и за мен самата е огромно, тъй като в словото на съвременния английски език трябва вълнуващо да вместя морето от време, разделящо ни от IX век, колосалното дело на Солунските братя, жаждата за писменост на нашия народ. И още толкова много събития, обяснения за историческата приемственост в имената на царете Борис и Симеон, както и обичта на българите към името Кирил, осветено в своята същност, поради сътворението на азбуката ни от гениалния първоучител на славяните Константин Кирил Философ.

Срещата на очарователните момичета Мафалда и Олимпия с българското минало събужда разбиране за историческата връзка, която техните прадядо, дядо и баща носят чрез своите имена, и превръща нашата България в обща действителност, в която всеки може да се включи, да допринася, да живее. Такова е и името на новосъздадения уебсайт – www.ourbulgaria.org.  Подкрепете и уважете страната си, посетете го и вие 🙂

 

Здравка Владова – Момчева,
учителка по български език и литература
в Българското училище в Лондон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.