Home » Авторски страници, българи зад граница

Нищо ново не научили, нищо старо не забравили…

2012.04.07 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационния център „Босилеград” изразява огорчение и осъжда бруталното поведение на сръбските митнически власти по време на организирането на „ХІХ международен детски Великденски фестивал – Босилеград ‘2012”.

Подаръците, състоящите се от детски фланелки, ученически раници, 3 броя ученически колела, баджове, 3 телевизора за детски стаи, детски картинки, албуми, ученически пособия и играчки са дарения от Народното събрание, Държавната агенция за българите в чужбина, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Столичен общински съвет и община Перник, бяха задържани два дни на ГПП „Рибарци-Олтоманци” край Босилеград въпреки наличието на всички изисквани документи.

На 6 април в следобедните часове Димитър Димитров от Босилеград е бил принуден от сръбски митничар да се откаже в полза на сръбската държава от един телевизор за детска стая на стойност от 60 евро, предназначен за Първа награда на дете победител на Великденския фестивал!

Тази постъпка за пореден път показва националната омраза и нетърпимост срещу българите в Западните покрайнини, която стига до дребнавост и глупост и не може да се сдържи дори и по повод най-християнския празник – Великден. Това за пореден път показва, че въпреки декларираното желание за членство в Европейския съюз, сръбските държавни институции не само не оценяват българската подкрепа за сръбското еврочленство, но и не споделят европейските принципи и ценности.

КИЦ „Босилеград” изразява тревога от продължаващия натиск срещу активистите на българските организации, което непотребно повдига напрежението сред българите в Босилеград.

06.04.2012 г.

Иван Николов,
председател на центъра

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.