2024-04-19

1 thought on “Международният културен проект «Танцова работилница ‘2012″

  1. Прес-съобщение на Фондация „Танцово Изкуство – Илиев

    ВЕЛИКДЕНСКИЯТ СПЕКТАКЪЛ “SNEAK PEEK” ЩЕ УВЕНЧАЕ “ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА 2012”
    На сцената на Музикалния театър ще станат известни и 5-те стипендианта

    На 15 април, Великден, от 19 ч. в Музикалния театър големият танцов спектакъл „Sneak Peek“ ще увенчае финала на петото издание на „Танцова работилница 2012” (Dance It!). За втора поредна година проектът се осъществява с любезната подкрепа на Фондация «Америка за България».

    На сцената на Музикалния театър ще станат известни и имената на 5 от общо 148-те млади таланта, участвали в тазгодишната „Танцова работилница” (09 до 15 април), които ще получат стипендии за лятно обучение с продължителност от 4 до 6 седмици в утвърдени танцови училища и компании в САЩ (Pacific Northwest Ballet – 1 стипендия, Syracuse University – 1 стипендия, Ballet Chicago – 2 стипендии, Debbie Reynolds Dance Studio – 1 стипендия). Стипендията покрива дори разходите за самолетните билети.

    Тази година посолството на САЩ в България осигури две стипендии за участие в «Танцовата работилница» за танцьори от групи в неравностойно положение.

    „Sneak Peek“ включва репертоар на петимата международно утвърдени американски хореографи и е разработен съвместно с младите българските таланти, на които те преподават по време на „Работилницата”. Звездите са у нас по покана на Петър Илиев, създател на проекта, танцьор, хореограф и артистичен директор на Фондация «Танцово изкуство – Илиев».

    Столична община и Фондация „Танцово изкуство – Илиев“ ще дарят билети за финалния спектакъл за деца, лишени от родителска грижа и за възрастни хора от домове.

    За пръв път ще бъде показана на сцена и хореографията “Machine Dance” на Петър Илиев,
    разработена по проект с деца от ромски произход от 103-то ОУ в кв. Филиповци в София само в рамките на 8 репетиции.

    Освен международно утвърдените хореографи в „Sneak Peek“ ще се включат и специално поканени гости, сред които успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на „Работилницата“) и Танцово студио Deja Vu. Балетната трупа DanCine и танцьори от НАТФИЗ (класът на Ясен Вълчанов 2013) ще представят част от спектакъла „Паралелни светове“, отличен с Втора награда на Националния конкурс за съвременна хореография и пърформанс 2011.

    Най-добрите млади танцьори от априлската «Работилница» ще имат възможността през следващите месеци да работят съвместно с утвърдения в САЩ и България хореограф Петър Илиев по неговия първи независим танцов спектакъл с Фондация „Танцово изкуство – Илиев“. Премиерата на проекта ще бъде през есента на 2012 г.

    На 15 април от 17:30 ч., малко преди финалния спектакъл, в Музикалния театър се открива и специално детско “Танцово фоайе”. В него могат да се включат всички желаещи деца, предварителна подготовка и опит не са необходими.

    От 2008 г. досега в „Танцовата работилница” са участвали около 500 танцьори от България, Черна гора и САЩ. Над 20 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ.

    Стипендианти на проекта работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера – Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *