Home » Авторски страници

Международният културен проект «Танцова работилница ‘2012″

2012.04.09 Един коментар
Spread the love

Международният културен проект «Танцова работилница»  започва своето 5-то поредно издание. От днес до 15 април в Музикалния театър „Стефан Македонски” в София ще тече интензивната танцова програма, по време на която световно изявени хореографи ще обучават млади български танцьори и ще избират най-добрите от тях за стипендианти в САЩ.

Работилницата е организирана от Фондация “Танцово изкуство – Илиев” с подкрепата на Фондация “Америка за България”. Посолството на САЩ в България осигурява две допълнителни стипендии за танцьори от групи в неравностойно положение, които да се включат в априлската програма.

Преподавателите, танцьори и хореографи с международна репутация идват по покана на артистичния директор на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” Петър Илиев. Това са  Крисчън вон Хауърд (модерен танц) – танцьор от МТV и преподавател в някои от най-престижните учебни заведения за танц в САЩ; звездата от Бродуей Маркъс Галанте (бродуейски джаз); Андреа Бър (хип-хоп) – финалистка от прослушване на Лейди Гага, работила съвместно с Риана; Никълъс Аде (балет – стил Баланчин),  от една от най-добри танцови компании зад океана – Pacific Northwest Ballet, и Дебра Робинсън, преподавател по тай масаж с 20-годишен опит.

През творческата седмица участниците ще разработят нов репертоар заедно със звездите хореографи, който ще бъде показан само веднъж на големия финален Великденски спектакъл „Sneak Peek” (15 април, Великден, от 19 ч. в Музикалния театър). Спектакълът ще включва репертоар на пет известни американски хореографи и участието на около 100-те млади танцьора – участници в «Танцова работилница ‘2012».

В „Sneak Peek” ще се включат и специално поканени гости, сред които успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на “Работилницата”), Танцово студио Deja Vu. Балетната трупа DanCine и танцьори от НАТФИЗ (класа на Ясен Вълчанов ‘2013) ще представят част от спектакъла “Паралелни светове”, отличен с Втора награда на Националния конкурс за съвременна хореография и пърформанс ‘2011.

За пръв път ще бъде показана на сцена и хореография на Петър Илиев, разработена по проект с деца от ромски произход от 103-то ОУ в кв. Филиповци в София.

Столична община и Фондация “Танцово изкуство – Илиев” ще дарят билети за финалния спектакъл на деца, лишени от родителска грижа и за възрастни хора от домове.

Съпътстващата фото изложба включва черно-бели студийни фотографии с четирима от стипендиантите на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” през изминалите години. Арт фотографиите ще се продават с цел набиране на средства за наем на танцови репетиционни студия за първия независим танцов спектакъл на утвърдeния хореограф Петър Илиев с Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Премиерата на проекта ще бъде през есента на 2012 г. В него ще участват най-добрите млади танцьори от априлската Работилница.

Програмата на «Танцова работилница ‘2012» включва още:

–    ежедневни класове по танцова техника в 5 стила: балет – стил Баланчин, бродуейски джаз, модерен танц, хип хоп и характерен танц;
–    майсторски класове;
–    класове, отворени за наблюдение, с вход свободен за всички граждани;
–    танцови акции и пърформанси на открито и в нетрадиционни публични пространства;
–    специално детско “Танцово фоайе” в Музикалния театър на Великден от 17:30 ч., преди финалния спектакъл.

На 11 април (сряда) от 19 ч. в „Плюс това” (ул. “Марин Дринов” № 30, София) ще се проведе Интерактивна дискусия с американските хореографи, пристигнали за «Танцова работилница ‘2012», на тема: “Танцовото изкуство и предприемчивостта. Танцът като културна индустрия”. (Вход свободен.)

Отново в „Плюс това” от 9 до 15 април 2012 г. може да се посети и съпътстваща изложба към „Танцова работилница ‘2012” с фотографии на Александър Нишков.

 

Силвия Симеонова

————————————-

За допълнителна информация:

Силвия Симеонова
Фондация „Танцово Изкуство – Илиев” (www.ilievdance.org)
Моб: (+359) 886 013 155; Е-поща: [email protected]

Розалина Лъскова
Фондация „Танцово Изкуство – Илиев”
Моб: (+359) 885 226 012; Е-поща: [email protected]

One Comment »

 • Mariana said:

  Прес-съобщение на Фондация „Танцово Изкуство – Илиев

  ВЕЛИКДЕНСКИЯТ СПЕКТАКЪЛ “SNEAK PEEK” ЩЕ УВЕНЧАЕ “ТАНЦОВА РАБОТИЛНИЦА 2012”
  На сцената на Музикалния театър ще станат известни и 5-те стипендианта

  На 15 април, Великден, от 19 ч. в Музикалния театър големият танцов спектакъл „Sneak Peek” ще увенчае финала на петото издание на „Танцова работилница 2012” (Dance It!). За втора поредна година проектът се осъществява с любезната подкрепа на Фондация «Америка за България».

  На сцената на Музикалния театър ще станат известни и имената на 5 от общо 148-те млади таланта, участвали в тазгодишната „Танцова работилница” (09 до 15 април), които ще получат стипендии за лятно обучение с продължителност от 4 до 6 седмици в утвърдени танцови училища и компании в САЩ (Pacific Northwest Ballet – 1 стипендия, Syracuse University – 1 стипендия, Ballet Chicago – 2 стипендии, Debbie Reynolds Dance Studio – 1 стипендия). Стипендията покрива дори разходите за самолетните билети.

  Тази година посолството на САЩ в България осигури две стипендии за участие в «Танцовата работилница» за танцьори от групи в неравностойно положение.

  „Sneak Peek” включва репертоар на петимата международно утвърдени американски хореографи и е разработен съвместно с младите българските таланти, на които те преподават по време на „Работилницата”. Звездите са у нас по покана на Петър Илиев, създател на проекта, танцьор, хореограф и артистичен директор на Фондация «Танцово изкуство – Илиев».

  Столична община и Фондация “Танцово изкуство – Илиев” ще дарят билети за финалния спектакъл за деца, лишени от родителска грижа и за възрастни хора от домове.

  За пръв път ще бъде показана на сцена и хореографията “Machine Dance” на Петър Илиев,
  разработена по проект с деца от ромски произход от 103-то ОУ в кв. Филиповци в София само в рамките на 8 репетиции.

  Освен международно утвърдените хореографи в „Sneak Peek” ще се включат и специално поканени гости, сред които успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на “Работилницата”) и Танцово студио Deja Vu. Балетната трупа DanCine и танцьори от НАТФИЗ (класът на Ясен Вълчанов 2013) ще представят част от спектакъла “Паралелни светове”, отличен с Втора награда на Националния конкурс за съвременна хореография и пърформанс 2011.

  Най-добрите млади танцьори от априлската «Работилница» ще имат възможността през следващите месеци да работят съвместно с утвърдения в САЩ и България хореограф Петър Илиев по неговия първи независим танцов спектакъл с Фондация “Танцово изкуство – Илиев”. Премиерата на проекта ще бъде през есента на 2012 г.

  На 15 април от 17:30 ч., малко преди финалния спектакъл, в Музикалния театър се открива и специално детско “Танцово фоайе”. В него могат да се включат всички желаещи деца, предварителна подготовка и опит не са необходими.

  От 2008 г. досега в „Танцовата работилница” са участвали около 500 танцьори от България, Черна гора и САЩ. Над 20 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ.

  Стипендианти на проекта работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера – Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.