2024-04-24

1 thought on “Кръвната връзка

  1. Средностатистическият българин в чужбина „прави” повече деца от сънародника си, останал в родината. Това означава, че извън границите на страната живеят, работят и учат повече от шест милиона граждани притежаващи „кръвна връзка” с България. Всеки, който докаже подобна връзка със страни като Германия и Франция, получава паспорт за 48 часа и ползва всички права като останалите граждани.

    Да, но в държави като Германия и Франция – не и в страна (уви, само географско понятие, но не и държава!) като България…

    Преди около тридесетина години Институтът по демография при Българската академия на науките организира широко обсъждане на темата за българската диаспора. Участвуваха юристи, демографи, дипломати. Тогава предложих в Закона за българското гражданство да бъде записано, че „Български гражданин е всяко лице, поне един от родителите на което е българин“ (българин, не непременно български гражданин).

    Мудната „държавна“ администрация, последвалите политически „промени“ забавиха приемането на новия закон. Когато най-после той беше приет от „Парламента“, вестниците писаха (ден преди обнародването му), че е възприет моят вариант.

    Радостта ми трая по-малко от ден до пладне. Когато си купих пресния брой на „Държавен вестник„, се оказа, че изискването не е родител-ят/ите да е/са българ-ин/и, а „български граждани-н“. Така мъдрите български „законотворци“ предпочетоха да загърбят българския произход, а да наблегнат на виртуалната юридическа връзка на родителите с „шапката“ (държавата).

    От което произлезоха редица преимущества за властниците и огромни затруднения за нашите сънародници от диаспората.

    Развързаха се ръцете на безскрупулни държавни бюрократи да забогатяват на гърба на чакащите с години да получат българско гражданство автентични българи от диаспората.

    Нямащи нищо общо с България и българското съмнителни фигури от „подземния“ бизнес получаваха светкавично български паспорт – срещу солидни компенсации, дадени „под масата“. Нищожества, облечени с власт, получиха шанса да се изживяват като олимпийци, садистично унижавайки автентичните ни кръвни роднини с нерешаване с години на молбите им за българско гражданство.

    Влизането на страната в Европейския съюз допълнително наля масло в огъня на бюрократичната алчност – българският паспорт се оказа многожелан за мнозина търсачи на лесно щастие, с които родните „паспортодавци“ бързо намираха „общ език“.

    Тъй върви… България – „майка“ за чуждите, мащеха – за своите.

    А населението блее.

    Все пак отвреме-навреме се появява някаква надежда – не всички спят, има 2-3% будни.

    Като автора на „Кръвната връзка“ г-н Божидар Чеков.

    За което го и поздравявам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *