Home » Авторски страници

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ЛИНА КЪРК

2012.03.21 Няма коментари
Spread the love

Госпожа Лина Кърк беше номинирана за Патрон на Фестивал „Български дни в Чикаго – Пролет 2012”, който се провежда всяка година през месец май. Независимо, че тя е много често всред българската общност в Чикаго, много малко се знае за нейните приноси за просперитета на емигрантското ни общество. По случай избора й за Патрон на шестнадесетия пореден Фестивал в Чикаго представяме накратко щрихи от нейният творчески път.

Лина Кърк (Lena Kirk) е завършила педагогика през 1981 година в СУ «Климент Охридски». От 1993 година живее и работи в Чикаго. От 1995 до 2005 година е президент на Българска женска организация « Добруджанка» в Чикаго. През този период тя участва активно всяка година през месец ноември на прегледите на Етническите национални носии и през месец февруари на Етническите изложби, организирани от кметството на Чикаго. Представя български носии и български битови предмети от личната си колекция. През май 2001 година е един от издателите на вестник „България”, а от януари 2002 година до днес е мениджър на същия вестник.

От 8 години организира тържествено честване на две значими дати: 3 март – Освобождението на България от османско иго и 10 ноември – Денят на Демокрацията. По случай 20 години от падането на комунизма се среща с Лех Валенса. Присъства на церемонията в Белия дом по случай приемането на България в НАТО. Като обществено активна личност присъства на всички значими събития на българите в Чикаго. Редовен участник в Световните срещи на българските медии.

 

БАА

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.