Home » Авторски страници

Лустрация и в България

2012.03.22 Няма коментари
Spread the love

Прес–съобщение на Гражданска платформа за памет и съвест:

Вчера парламентът в Румъния прие закон за лустрация, според който бившите комунистически функционери и офицерите и агентите на Секуритате няма да могат да заемат публични длъжности /депутат, кмет, съдия, прокурор/ в продължние на 5 години.

Миналия месец полски съд постанови, че комунистическите лидери, въвели военното положение през декември 1981 г., са били част от „престъпна група“. В Полша пенсиите на бившите функционери на режима са намалени до размера на средните в страната.

Новата конституция на Унгария дава възможност за съдебно преследване на бивши комунистически функционери, извършили престъпления преди 1989 г. Унгарската конституция изрично отменя валидността на комунистическия основен закон и отваря вратата за съдебно преследване на представители на стария режим. „Ние отменяме всякаква давност за нечовешките престъпления, извършени срещу унгарската нация и нейните граждани от национал-социалистическата и комунистическата диктатури„ , гласи текст в конституцията.

В България лустрацията на партийните функционери и офицерите от политическата полиция на комунистическия режим е вън от публичния дебат. В Народното събрание беше внесена петиция за намаляване, както в Полша, на пенсиите им до размера на средната пенсия в страната, но тази петиция вече година и половина не е разгледана от парламентарната комисия по труда и социалната политика. Намалението би спестило 50 милиона лева и ще даде възможност за увеличаване на минималните пенсии.

Преди 2 седмици Европейската платформа за памет съвест поиска с писмо до българските власти лустрация в Комисията по досиетата, където работят 3 бивши комунистически функционери и 1 бивш капитан от Народната милиция. В противен случай комисията не може да стане член на Европейската платформа. Писмото не срещна отзвук в българските медии.

Председателят на парламентарната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите Йордан Бакалов счита, че лустрацията в България е закъсняла. Неговите колеги от Полша,Унгария и Румъния не мислят така.

Правата на човека в България днес изискват намаление на несправедливо високите пенсии на онези, които 45 години не зачитаха човешките права. Както в Румъния, и у нас в България достъпът до депутатски и кметски места, а също и до позиции на съдии и прокурори на бивши офицери и агенти от ДС, както и на платените комунистически и комсомолски функционери, следва да бъде ограничен чрез лустрационен закон.

За комунистическите престъпления няма давност и лустрацията е начин обществото да покаже, че е така. Отзоваването на свързани с ДС посланици от чужбина е правилна мярка, на тя издава двоен морал, ако вътре в страната същите могат да бъдат депутати или областни управители. На България не й трябват демонстрации на лустрация за пред външния свят. Двойният морал може само да създаде усещане за цинизъм.

Демократича Европа няма да остави България още дълго да не осмисля комунистическото си минало и показни акции за пред външния свят няма да помогнат на управляващите да прикриват връзките си с посткомунистическата финансова и индустриална олигархия създадена от червената политическа полиция.

Тази олигархия, възникнала чрез многобройни престъпления срещу българския народ, продължава да властва в страната. Но както и през 1989 г. вятърът на промените, идващ от централна Европа – от Полша и Унгария през Румъния ще и донесе така нежеланата от нея лустрация. Без памет и справедливост няма демокрация.

Всички петиции и други искания за лустрация на бившите агенти и функционери на комунистическия режим са справедливи и заслужават вашата подкрепа, ако желаете демокрация и благоденствие в България.

Тези, които лъжеха, ограбваха, малтретираха, убиваха и които мислят, че сме забравили какво са вършили, се заблуждават. Нищо не е забравено.

 

Гражданска платформа за памет и съвест
0889 032 954, 0878 201 863

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.