2024-04-27

5 thoughts on “Петиция и Отворено писмо за запазване на църквата-костница в гр. Батак като исторически паметник

  1. Национален позор в Батак: Ще честват клането с чалга и панаир каза:

    Национален позор в Батак: Ще честват клането с чалга и панаир
    Събитието се казва „На Баташката чаршия” и се организира от кмета с помощта на митрополит Николай.Панаир, вместо почит и поклон, организират чиновници и попове в деня на Баташкото клане- 17 май, пише пловдивският „Под тепето“. Целият град е в потрес от националния позор, който предстои на една от най-черните дати в родната ни история. От общината официално обявиха, че 17 май е ден за празник, а не за размисъл и мълчание в памет на баташките герои. Събитието се казва „На Баташката чаршия” и се организира от кмета на Батак, с мощното рамо и благословията на пловдивския митрополит Николай. Това е национален позор. Все едно да играеш на гроба на дедите, загинали за Свободата на Родината. Вместо почит към героите, кметът на Батак и дядо Николай са организирали шоу, гневни са батачани, които сигнализираха ужасени на електронната поща на пловдивския сайт.
    ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ/17.05.2014 ТУК:http://www.blitz.bg/news/article/267919

  2. ГРУБО ПОСЕГАТЕЛСТВО НАД НАЦИОНАЛНАТА ПАМЕТ НА БЪЛГАРИЯ каза:

    http://marica.bg/show.php?id=82159 Батак: Мухъл плъзна по костите на мъчениците 14 Май 2012; 12:21 Видяна 155 пъти, 4 коментара
    2012-05-14 20:15

    http://marica.bg/show.php?id=82159
    Батак: Мухъл плъзна по костите на мъчениците

    14 Май 2012; 12:21 Видяна 155 пъти, 4 коментара

    Тревожна е ситуацията с костите на баташките мъченици, каза за радио „Фокус“ – Пазарджик Даниела Гаджева, председател на Гражданско сдружение „СИЛА“. Видно е, че те мухлясват, поставени в металните саркофази, защото влагата се стича по тях и се получава този отрицателен процес. Тя е заснела с мобилния си телефон случващото се.

    Според нея при следващото и посещение в църквата „Света Неделя“ в Батак е направен опит костите да бъдат почистени, но това не решава проблема. Влагата, която се отлага в металните саркофази ще доведе до пълното им разпадане, категорична е Гаджева. Трябва да бъдат взети необходимите мерки за опазването им, защото имам чувството, че те стават все по-малко и като количество в саркофазите.

    Дали се изваждат поетапно, за да бъдат почиствани или просто се изваждат за постоянно не мога да кажа, допълни Гаджева. Тя допълни, че е забелязала при следващото си посещение, че саркофазите са полуотворени като са подпрени с дървени трупчета. След два-три месеца щетите върху тях ще се непоправими, а също и върху църквата, коментира също тя. Гаджева уточни, че е разговаряла със специалист и за дима от свещите в храма.

    Саждите, които се отделят се натрупват по стените. Според мен това ще заличи петната от кръвта на избитите в църквата батачани, които бяха съхранени толкова години, коментира също Гаджева. Тя каза, че са подали сигнал за случващото се до всички компетентни институции и разчитат, че ще бъдат взети необходимите мерки за опазване на костите на загиналите по време на Априлското въстание през 1876 година в църквата „Света Неделя“ батачани.

    МАРИЦА 14.05.2012 http://marica.bg/show.php?id=82159

  3. Адресът на петицията е посочен в публикацията, г-жо Василева.

  4. Текст на официално писмо от март м.г. от зам. министър на културата Т. Чобанов, във връзка с черквата-костница „Св. Неделя“, заведено в деловодството на Исторически музей – гр. Батак с вх. номер 41/ 26.04.2011 г.

    „До Директора на музея Батак: Е. Пейчинова

    Копие: Кмета на Общината

    На ваш N.26 от 28.03.2011 г.

    Уважаема госпожо Пейчинова,

    Във връзка с Ваше писмо, заведено в министерство на културата с вх. N 45-00-0176/30.03.2011, Ви информирам за следното:

    Министерство на Културата изразява своята подкрепа за предстоящото прославление – следствие на канонизацията на баташките мъченици.
    При осъществяване на религиозната процедура следва да се вземат всички необходими мерки за опазване на движимите културни ценности в църквата-костница, съгласно Закона за културното наследство и Наредба Н-6 от 11.12.2009 г.

    Създаването, преобразуването и закриването на общински културни институти се извършва с решение на Общинския съвет, след съгласуване с министъра на културата, чл.8 ал.1 от Закона за закрила и развитие на Културата.

    С оглед опазването на Храма, който е Историческа Културна ценност от Национално значение, следва да се поиска становище от Националния Институт за Недвижимо културно Наследство.

    Относно въпроса за статута на Историческа Църква-костница „Св.Неделя” в Батак изразяваме становище, че той не следва да се променя.

    подпис: д-р Тодор Чобанов, заместник-министър“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *