Home » Е-Списание

Музикални легенди от миналото – Рицарят на горното “фа”

2012.03.31 Няма коментари
Spread the love

Аспарух (Ари) Лешников е блестящ тенор и изпълнител на шлагери с международна известност („стари градски песни“ от 30-те и 40-те години на ХХ век), наричан от тогавашната европейска критика „Рицарят на горното фа“. Роден е в гр. Хасково на 16 юни 1897 г. Първият му професионален опит в музиката е от църковния хор на града. По-късно във Военното училище в София се запознава с Христо Смирненски и от приятелството им се ражда песента „Горчиво кафе“. През 1920 г. започва да учи пеене при проф. Иван Вульпе и две години по-късно заминава да се усъвършенства в Берлин. На изпита за стипендианти в „Щернише Консерваториум“ от над 180 кандидати Лешников е сред четиримата приети.

През 1928 г. постъпва в трупата на най-големия берлински ревю-театър, „Фридрихщадпалас“. Същата година става водещ тенор на новосформирания секстет Comedian Harmonists / “Комедийни хармонисти” (втори тенор – Ерих Колин, буфотенор – Хари Фромерман, баритон – Роман Циковски, бас – Роберт Биберти, пианист и аранжор – Ервин Боотц). Гастролите на тази забележителна група от талантливи млади хора с ярко присъствие предизвикват фурор по сцените на Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Италия, Швеция, САЩ. Над 280-те им песни са издадени в стотици хиляди тираж. Сред почитателите на „Комедиен Хармонист“ са американският президент Франклин Делано Рузвелт и норвежкия крал Олаф V. Канят ги и в киното.

След идването на власт на Адолф секстетът прекратява дейността си (трима от състава му са евреи) и през 1938 г. Ари се завръща в България. Тук той записва над 100 плочи. През 1968 г. е награден със златна значка и званието почетен член на „Фридрихщатпалас“, а през 1977 г. – с орден „Кирил и Методий”.  Умира на 31 юли 1978 г. в София.

Из  Уикипедия

 

Ари Лешников в “Комедийни хармонисти” (Първата снимка, която се вижда в този немски клип, е именно на Аспарух Лешников. Негов е и началния запев на песента “Али Баба”, която може да се чуе тук. Секстетът Comedian Harmonists /”Комедийни хармонисти”  е бил нещо като “Бийтълс” през 30-те години на ХХ век.)

 

Asparuch “Ari” Leschnikoff – O Sole Mio – Аспарух “Ари” Лешников

Artist also known as Asparuh Leshnikov
– the first tenor / der erste Tenor / първите тенор
– 1928 – 1935 – Comedian Harmonists – Комедийни Хармонисти
– 1935 –1941 – Das Meistersextett – Майстер секстет

O Sole Mio ( Oh My sun – О, мое слънце ) – 1898:
~ music – музика: Eduardo Di Capua – Едуардо Ди Капуа (* 12. 03.1865 – † 03.10.1917 – Napoli – Наполи)
~ lyrics – текст: Giovanni Capurro – Джовани Капuрро (* 5. 02.1859 – † 18. 01.1920 – Napoli – Наполи)

Sung in the neapolitan original version. / Пее в оригиналната версия неаполитански.


Аспарух Лешников, “Зората пукна”

Playlist with Ari´s solo songs – Плейлиста със солови песни на Ари:
http://www.youtube.com/playlist?list=PL3729EFD3CEBB4A08&feature=viewall

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.