Home » Авторски страници

Кой прекрати мегаделото за износ на електроенергия?

2012.03.10 Няма коментари
Spread the love

Тази седмица в Медиапул и в още няколко медии бяха публикувани материали под заглавие: “Прокуратурата прекрати мегаделото за износ на електроенергия”, в които се съобщаваше, че е прекратено делото за износа на ток от НЕК в периода 2004-2007 година.

След излизането на новината за прекратяване на 12.01.2012 г. на прокурорските проверки по сигнала на НД “Екогласност” от 2007 г. за далаверите в НЕК за 90 милиона лева при незаконния износ на ток от обръч от фирми, се свързахме с автора на сигнала инж. Петър Пенчев, който ни предостави за огласяване непубликуваното досега Постановление на софийския градски прокурор Пламен Панайотов от 26.05.2009 г. с мотивирания извод за “достатъчно данни за извършено престъпление” за образуване на наказателно производство, след извършената предварителна проверка.

Публикуваме постановлението без съкращения в Eurochicago.com (вж. прикачения файл по-долу) и очакваме в следващата седмица природозащитникът да получи поисканото на 9 март т.г. от него последно постановление на Софийска градска прокуратура. Той като автор на сигнала за започнатото наказателно производство, има право да се запознае подробно с мотивите за прекратяване на преписката и да обжалва пред Апелативна прокуратура-София. По неговите предварителни данни, преписката преди половин година е била отнета от прокурор Пл.Панайотов и е завършена с отказ от друг прокурор в СГП.

Изтеглете от тук_ (файлът е архивиран) Постановление на софийския градски прокурор Пламен Панайотов с извода за “достатъчно данни за извършено престъпление” за образуване на наказателно производство.

Следва публикацията на Медиапул по въпроса.

Прокуратурата прекрати мегаделото за износ на електроенергия.
Експертизата за нанесени щети от 90 млн. лв. увисна във въздуха

Софийската градска прокуратура прекрати мегаделото за износа на ток от НЕК в периода 2004-2007 година, въпреки наличието на експертиза за настъпили щети в размер на 90 милиона лева. В отговор на запитване от Mediapool от държавното обвинение съобщиха, че делото е прекратено на 12 януари тази година, защото не са открити доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица в държавната компания.

Прокуратурата така и не се реши да стъпи върху тази експертиза и да внесе делото в съда.

Разследването започна през 2007 г. по сигнал на “Екогласност”. Казусът възниква през 2004 г., когато НЕК сключва договор с компанията “EFT AG” да продава ток в чужбина вместо държавната компания. До 2007 година частното дружество продава електричество на обща стойност около 350 млн. евро.

Дълго време действията по делото бяха блокирани, защото не можеха да се осигурят 15 000 лева за експертизата. В крайна сметка Висшият съдебен съвет отпусна сумата и в началото на 2010 г. експертите излязоха с мнение, че са сключени сделки, които са ощетили НЕК с 90 милиона лева.

Според тях от 2010 г. НЕК е продавала ток на това дружество на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Разследването се водеше за престъпна безстопанственост и търговия с влияние. Намерена е и кореспонденция между НЕК и Министерството на икономиката и енергетиката, която информира министерството за случващото се.

Проверявани са били изпълнителните директори на НЕК в периода 2004-2007 година Васил Анастасов и Любомир Велков. Енергийни министри и съответно принципали на НЕК по това време са били Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП).

През 2004 г. НЕК избра “EFT AG” за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания се бяха оправдали пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании. При проверката на посочените фирми обаче те са отговорили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.

Пред прокуратурата от НЕК бяха обяснили още, че контрактът с частната компания е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото след прекратяването на договора за износ на ток за Турция е останал свободен производствен капацитет, и ако “EFT AG” не са били реализирали въпросните обеми, е щяло да има пропуснати ползи.

Договорът с посредника обаче е подписан, въпреки че НЕК също има лиценз за търговия с електроенергия.

От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 г., посредническата фирма реализира на чуждия пазар най-малко 9 млрд киловатчаса електроенергия. В процеса на проверките бе установено, че фирмата е изнасяла електроенергия и за Гърция, въпреки че НЕК има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава сама през него.

След началото на разследването от “EFT” многократно заявяваха, че са водеща компания за търговия с енергийни запаси в региона и сделката с НЕК по никакъв начин не е ощетила държавната компания. Също като НЕК, частното дружество заяви, че благодарение на тeзи договори, излишната енергия е била пласирана.

Сделката на НЕК с “EFT” влезе и в прословутата грама на американския посланик Джон Байърли от декември 2006 година, която изтече през “Уикилийкс” и сайта “Бивол” през април 2011 година.

“Очистването на болезнената корупция в могъщия (и често сумрачен) български енергиен сектор, където практиката с подставени лица е жива и здрава, трябва да е между най-важните задачи в списъка на България. По-близък поглед към сектора разкрива идеалната среда за източване и злоупотреби”, пише в дипломатическата кореспонденция на американското посолство в България към Държавния департамент.

Позовавайки се на собствени източници, посланик Байърли пише, че “използването на посредници е очевидно неизгодно за българската държава”.

“НЕК, чрез тези уговорки, губи 47 милиона щатски долара печалба годишно. В допълнение, фирмите на които НЕК избира да продава електричество, са същите съмнителни фирми. През 2005 г. главният износител на българска електроенергия е сръбската компания EFT, която чрез сестринската си компания “EFT България“ осъществи 70% от износа. “EFT България” се притежава от фирма на Манчев, “Energy Finances Group“. Танкошич по подобен начин е активен в износа на електричество. Свързаните с него фирми изнасят електричество за Албания. По подобен начин, Манчев е главният посредник при вноса на въглища в България, за тецовете в Русе и Варна”, се казва още в изтеклата дипломатическа кореспонденция.

Въпреки швейцарската, британската и датската фасада, EFT Group принадлежи де факто на сръбския бизнесмен със словенски и британски паспорт Вук Хамович. През 2005 г. EFT Group прави фирма “ЕФТ България” съвместно с шефа на “Риск инженеринг” Богомил Манчев, считан за един от големите енергийни олигарси у нас.

 

Красен Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.