Home » Авторски страници, Избрано

Ден на Васил Левски в Чикаго

2012.02.29 Няма коментари
Spread the love
Деня на Левски в Чикаго, неделя 26 февруари, даде начало на честването  175 години от рождението на Левски.
Организатор на събитието бе Българо американския център за културно наследство, заедно с генералното консулство в Чикаго
 Изключително емоционално и разгорещено премина неделния следобед, в залата на клуб Верея. Да уважат делото на Левски дойдоха не само ученици, учители и родители, а и много българи, в чиито сърца е жива историята на България.
Развълнувани, но уверени в себе си децата от шест български училища заеха определените за тях места, в очакване да започне викторината. На въпросите от викторината – конкурс, учениците без колебание изстрелваха отговорите.Нищо чудно, след като всяка година в училищата се чества Левски и учителите старателно подготвят празнични програми с децата.
Участници бяха следните училища:
“Джон Атанасов ” с представители: Сияна Попова, Дамян Дамянов, Мирослав Красимиров;
 “Света София” – Йоана Тошева, Роберт Петров, Поля Брайкова;
“Свети Иван Рилски – Чудотворец” – Надя Стоянова, Венци Цеков, Александър Картелян;
 “Знание” – Ана Радичкова, Кристофър Манев, Йоанна Трендафилова;
“Родолюбие” – Мария Николова;
“Нов Живот” – Мария Стояновска, Никол Танева, Анна Добрева, Самуил Перфанов, Сюзън Колман;
Всички учасници получиха подаръци, осигурени от спонсорите и грамоти, връчени от генералния консул в Чикаго, Симеон Стоилов.
Иван Тодоров, писател и историк откри тържеството с емоционална лекция за живота на Апостола, Васил Левски.
Наградите бяха осигурени от ансамбъл “ХОРО, клуб “ВЕРЕЯ”, Български музей в Чикаго и събитието бе подкрепено медийно от вестниците  България сега, България 21 век, Eurochicago.com, за което им благодарим от сърце.
Благодарим и на всички учители за знанията, които дават на децата, на родителите, които предпочетоха единствения, свободен ден в неделя да посветят на Левски.
“Няма по – вълнуващо от това, да се потопиш в героичното минало и история на България, в истинска българска обстановка, толкова далеч от България” – сподели известната българска цигуларка, Росица Жекова – Гоза, гост на събитието, специално дошла от Тексас за концерт в Чикаго.
Специално за www.eurochicago.com
Кина Бъговска

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.